Δεκαεννέα ευχές

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com

Τους ανέβασαν πάνω σε καμήλα, διαπομπεύοντας αμφότερους μέσα στην οχλοβοή του παζαριού. Υποθέτει κανείς τα φλέματα που εισέπραξε η δυάδα, ο Αλέξανδρος και ο Κρονίων, μαζί με τα καθ’ οδόν ραπίσματα από εμπόρους και περαστικούς.

Τους κρέμασαν κάπου. Τους πέρασαν ξανά ένα χέρι από βρώμικο ξύλο. Σε λίγο, εχύθη πάνω σε αυτούς ένας ασβέστης αναμμένος, ο οποίος έβραζε.

Τέλος αυτοί οι δύο. Τέλος για τη γη, αρχή για τον ουρανό. Για τον Ιησού Χριστό, υπομένοντες ζέοντα ασβέστη, χαίρουν πλέον ολοζώντανοι μαζί Του.

Μαζί τους, ήταν άλλοι δύο, ο Ιουλιανός και ο Μακάριος. Μετά από σκληρούς βασανισμούς, τους πήραν τα κεφάλια. Συν άλλοι δύο, μαζί με τους άνωθεν δύο, με στέφανο επί της κεφαλής.

Ή, μάλλον, συν άλλοι δεκατρεις. Διότι, μαζί με τους τέσσερις παραπάνω ήταν μαζί και άλλοι δεκατρεις, οι οποίοι δεν αρνήθηκαν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό. Άλλοι κάηκαν από τους δεκατρείς, άλλοι έχασαν τα κεφάλια τους, άλλοι κατασχίστηκαν, άλλοι, ποιος ξέρει, τι έπαθαν και τι απάνθρωπες πράξεις υπέμειναν μέσα σ’ εκείνον τον αντίχριστο πανζουρλισμό.

 

Δεκαεννέα οι Άγιοι μας, τους οποίους κανείς δεν πρέπει να λησμονεί, διότι, άνθρωπε μου, οι δεκαεννέα ευχές τους δεν είναι και λίγες, ως συμπαράσταση στους μόχθους της ζωής μας.

Τις πληροφορίες περί των Aγίων Mαρτύρων Aλεξάνδρου, Kρονίωνος, Iουλιανού, Mακαρίου, και ετέρων δεκατριών λαμβάνουμε από το «Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005» σε διαδικτυακή ανάγνωση από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού. http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp

 

http://constantinoupolin.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html#more

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code