Μόρφου Νεόφυτος: »Από εδώ και πέρα οι Χριστιανοί ελπίζουν στο θαύμα»

morfoy neofytos 1


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Μάμαντος της κατεχόμενης Μόρφου της Κύπρου.
Κατά τη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου  Νεόφυτος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.
Ο Πανιερώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στις Θείες Λειτουργίες που τελούνται στα κατεχόμενα και ανανεώνεται η Χριστιανοσύνη.
»Η ελπίδα πλέον αυτού του λαού δεν είναι εξ ανθρώπων. Οι άνθρωποι έκαναν ότι μπορούσαν να κάνουν. Από εδώ και πέρα οι Χριστιανοί ελπίζουν στο θαύμα, και το θαύμα ήδη άρχισε και γίνεται μέσα από επώδυνες διαδικασίες που μόνον η Συρία και η Ουκρανία ξέρει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μόρφου.
»Τώρα αυτές οι επώδυνες διαδικασίες θα αγκαλιάσουν δυστυχώς όλη την οικουμένη, μες τους αέρηδες της τρυφουές έχει το μερτικό της και η Κύπρος. Και μακάρι να το έχει, και ο Θεός θέλει να το έχει. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Καρπασία, χωρίς την Αμμόχωστο, χωρίς την Μόρφου. Όπως δεν μπορούν να ζήσουν και οι Τουρκοκύπριοι χωρίς τα ευλογημένα τους χωριά» πρόσθεσε ο Πανιερώτατος.
Κλείνοντας ο π. Νεόφυτος υπογράμμισε: »Αυτές οι Λειτουργίες είναι για να μας υπενθυμίζουν ποιος είναι ο στόχος και εάν οι πολιτικοί μας, μέσα από φιλότιμες προσπάθειες, έκαναν ότι έκαναν, τώρα να αφήσουμε λίγο χώρο και σ’ Αυτόν που διευθύνει την ιστορία, τον Χριστό. Να Tον αφήσουμε, όπως ξέρει Αυτός, από το πικρό να εξαγάγει γλυκύν, από συνθήκες σκλαβιάς να εξάγει ελευθερία».

 

Γράφει ο Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος, Αναπλ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στις εφηβικές μου αναμνήσεις συνυπάρχουν τα πάρτι, η ροκ μουσική και η γιαγιά μου.
Για εκείνην, η ροκ μουσική δεν ήταν παρά ένας κακότεχνος θόρυβος.
Πάντως σεβόταν περισσότερο την νεανική μας σύγχυση, από όσο εμείς την νηφάλια σοφία της.
Ήξερε που πηγαίναμε, αλλά ποτέ δεν έμπαινε στον πειρασμό να αντιπαρατεθεί προς ό,τι θεωρούσε φυσικό για την ηλικία μας. 
 
Σηκωνόταν, μας φιλούσε, ευχόταν να περάσουμε καλά, κι ύστερα προσέθετε να έχουμε τον Χριστό στην καρδιά μας εκεί που θα είμαστε, και ας κάνουμε ο, τι θέλουμε. 

Συνέχεια ανάγνωσης

 

Μεταξύ μας και του Θεού υπάρχει ένα τείχος.

Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού -Δολιανά Πίνδου (Μετόχι ΙΜ Αγίου Στεφάνου Μετεώρων)

Το τείχος αυτό ονομάζεται «Εγώ».

Αυτό δεν αφήνει τον Θεό να επέμβει.

Ο Θεός κάμπτεται.

Γονάτισε κάτω, κάνε προσευχή, κάνε αγρυπνία και να δεις αν ακούει ο Θεός!

Ιερομόναχος Χρυσόστομος Σταυρονικητιανός