Καμία πειθαρχική ή ποινική ευθύνη από την άρνηση διδασκαλίας των «νέων» Θρησκευτικών Φίλη – Γαβρόγλου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για φιλης θρησκευτικα

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών υποχρεούνται να σεβασθούν τις αποφάσεις της ΣτΕ και να αρνηθούν να διδάσκουν το πολυθρησκειακό Πρόγραμμα Σπουδών των Φίλη-Γαβρόγλου, έστω και αν τους δοθεί εντολή προς τούτο. Εκ δε της τοιαύτης αρνήσεώς τους καμμία δυσμενής συνέπεια δεν ανακύπτει εις βάρος του ούτε πειθαρχική, ούτε και ποινική.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

 

Υπό της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων μας υπεβλήθη το κάτωθι ερώτημα και εζητήθη η επ’ αυτού νομική μας άποψη:

«Οι αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου Επικρατείας 660/2018 και 926/2018 ακυρώνουν ισάριθμες αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίες εισήγαγαν εις τα σχολεία(στοιχειώδους και μέσης εκπαιδεύσεως: γυμνασίου και λυκείου) ως ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών όχι αμιγώς την της κατά το άρθρον 3 του Συντάγματος επικρατούσης ορθόδοξης χριστιανικής Εκκλησίας, αλλά και άλλων επί πλέον θρησκειών, τις ακυρώνουν δε, επί τω λόγω ότι : Συνέχεια ανάγνωσης

 

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ … Ο ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

γράφει ο Σωτήρης Καζάκης
Σημείωση Διόδοτου: Ζούμε στην πιο σατανική εποχή, ανηλεούς προσπάθειας αποδόμησης του κάθε τί που γνωρίζαμε και σεβόμαστε έως τώρα. Εποχή που οι «παγκοσμιοποιητές της ανωμαλίας» προσπαθούν με νύχια και με δόντια να καταστρέψουν την οικογένεια, έθνη ολόκληρα, ό,τι καθάριο έχει μείνει στις συνειδήσεις μας, στην συμπεριφορά μας. Οι γραμμές αυτές, του Σ.Καζάκη, έρχονται πάνω στην στιγμή που όλοι όσοι αποφασίσαμε να αγωνιστούμε, πολεμώντας την εκ του πονηρού αντινόηση, βλέπουμε ότι πλήττονται ανηλεώς επίσης, και τα Πνευματικά μας Στηρίγματα. Τέτοια είναι ο Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Προσωπικά, είμαι δεμένος με το θάμβος του μεγαλείου αυτού του σεβάσμιου γέροντος και αγίου και γίγαντα ενορατικών δυνατοτήτων (σε σχέση με άλλους σύγχρονους αγιασθέντες). Μετείχα συμβάντων, που δεν είναι καν καταγεγραμμένα σε επίσημες εκδόσεις που αφορούν τον βίο του και το θαυματουργικό του ιστορικό. Ας ευχηθούμε, εκεί που είναι, η υπέρμετρη αισιοδοξία του και η ευλογία του, να κατακλύσει την Ελλάδα! 

 

Ολοφάνερα διανύουμε εποχή αμφισβήτησης του Θεού και των Θρησκειών. Είναι ευδιάκριτη στον Δυτικό Κόσμο (στον οποίο ανήκουμε και εμείς!) και σχεδόν αόρατη στον Ανατολικό.
Ο Άνθρωπος έχει προοδεύσει πολύ και νιώθει ότι η «Ανώτερη Δύναμη» του είναι άχρηστη είτε σαν κλειδί για την ερμηνεία του Κόσμου, είτε σαν απαντοχή και παρηγοριά! Απορρίπτει οποιαδήποτε άλλη ζωή πλην της παρούσας άρα απορρίπτει κάθε σωτηριολογία και κάθε πίστη. Είμαστε αυτό που ζούμε εδώ και τώρα.
Ζητάει διαζύγιο με την θεσμική Εκκλησία, θέλει το επικρατούν δόγμα και εν γένει η θρησκευτική γνώση να διδάσκεται αυστηρά εγκυκλοπαιδικά, ή ακόμη και να μην διδάσκεται, διότι δεν …χρειάζεται, είναι …περιττή!
Θεός είναι πλέον ο λεγόμενος Ορθός Λόγος, η Ύλη, ο ίδιος ο Άνθρωπος! Ένα συν ένα κάνουν δύο! Όλα τα άλλα είναι κολοκύθια!

Όλα αυτά είναι συζητήσιμα. Αλλά δεν θέλω να τα συζητήσω αυτή την στιγμή. Το θέμα μου είναι η δημόσια σπίλωση, η σκύλευση, η γελοιοποίηση ορισμένων γνωστών ασκητών – μυστικιστών είτε από τους φανατικούς οπαδούς τους είτε από τους «ορθολογιστές» πολεμίους τους.
Ανακατεύουν όλοι, τους σεβάσμιους αυτούς γέροντες, ζώντες ή τεθνεώτες, στις αντιπαραθέσεις τους, και τους κακοποιούν τους κουρελιάζουν! Αναφέρονται θαυματουργές παντόφλες, προφητείες με δράκους, φτηνοθαύματα και άλλα μαγικά που ευτελίζουν τελικά το έργο και την μνήμη τους! Αυτό είναι κατάντια!
Εάν κάποιος καραγκιόζης απ’ αυτούς που διατείνονται το ένα ή το άλλο, είχε νιώσει πράγματι την χάρη κάποιου θαύματος κοντά σε κάποιον γέροντα, θα φύλαγε την εξαίσια εμπειρία του σαν εφτασφράγιστο φυλαχτό και δεν θα την έριχνε αφρόνως στα σκυλιά! Γιατί το θαύμα είναι υπερβατική αίσθηση και όχι υλικό κόλπο! Δεν ξέρω αν περιγράφεται!
Εν πάση περιπτώσει αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους βέβηλους. Να πω την αλήθεια μου δεν με ενδιαφέρει να συνετισθεί κανείς! Ενοχλούμαι όμως γιατί από προχθές μέσα στην χαβούζα του διαδικτύου σκυλεύεται ο σεπτός Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης (η σκήτη του ήταν στα απόκρημνα Καυσοκαλύβια του Άθω) γιατί ο διαστημικός βλάκας που μας προέκυψε, αναφέρθηκε δεισιδαιμονικά στον Γέροντα και τον εξευτέλισε!
Μάγκες ο Πορφύριος εγκατέλειψε τα εγκόσμια, κατέφυγε στην σκληρή ερημία της πνευματικής εν Χριστώ άσκησης, απέσταξε κάποια σοφία που θέλησε να την μοιρασθεί μαζί μας, πιθανότατα συνδέθηκε με υπερφυείς δράσεις και όταν ήλθε η ώρα μετέστη ήσυχα από τον κόσμο μας προς την αιώνια ανατολή. Η ζωή του και η πνευματική του παρακαταθήκη δεν αφορά κανέναν – πλην εκείνων που καίγονται από τις ίδιες ανησυχίες και φλέγονται από την ίδια πίστη.
Όσοι βλάκες τον μεταχειρίζονται, τον εμπορεύονται φθηνά. Κι όσοι τσιμπούν και παίζουν σε αυτό το παιχνίδι, συμπράττουν άθελά τους στην απαξίωση της πνευματικής προσπάθειας, του μυστικισμού, του εσωτερισμού. Νισάφι πιά!…
https://diodotos-k-t.blogspot.gr/2018/05/blog-post_1.html

 

 

Αγάπη για το Χριστό, χωρίς άλλα ελατήρια!

Αποτέλεσμα εικόνας για κυριος οικτίρμων

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν άλλα κίνητρα. Δεν βασίζουν στο Χριστό την αγάπη τους. Ο ένας αγαπάει κάποιον, γιατί κι εκείνος του δείχνει αγάπη, ο άλλος αγαπάει εκείνον που τον τίμησε και ο άλλος αγαπάει εκείνον που του φάνηκε χρήσιμος σε μιαν υπόθεσή του.

  Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που ν’ αγαπάει τον πλησίον μόνο για χάρη του Χριστού, γιατί σύνδεσμος των ανθρώπων είναι συνήθως τα υλικά συμφέροντα.

   Μια αγάπη, όμως, με τέτοια ελατήρια, είναι χλιαρή και πρόσκαιρη. Με το παραμικρό πρόβλημα – υβριστικό λόγο, χρηματική ζημιά, ζήλεια, φιλοδοξία ή κάτι άλλο παρόμοιο- η αγάπη αυτή, που δεν έχει θεμέλιο πνευματικό, διαλύεται…».

Σχετική εικόνα

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

 

Ἡ Μεσοπεντηκοστή: τι είναι και τι γιορτάζουμε;

 

Τὴν ἑορτὴ τῆς Μεσοπεντηκοστῆς τὴν ἑορτάζουμε γιὰ τὴν τιμὴ τῶν δύο μεγάλων ἑορτῶν, δηλαδὴ τοῦ Πάσχα καὶ τῆς Πεντηκοστῆς, ἐπειδὴ αὐτὴ καὶ ἑνώνει καὶ συνδέει τὶς δύο αὐτὲς ἑορτές. Ἡ ἑορτὴ τῆς Μεσοπεντηκοστῆς θεσπίστηκε γιὰ τὸν ἑξῆς λόγο:

Μετὰ τὸ ὑπερφυὲς θαῦμα ποὺ ἔκαμε ὁ Χριστὸς στὸ παράλυτο, οἱ Ἰουδαῖοι, σκανδαλισμένοι δῆθεν γιὰ τὸ Σαββάτου (διότι πράγματι, Σάββατο θεράπευσε ὁ Κύριος τὸν παράλυτο), Τὸν καταδίωκαν καὶ ζητοῦσαν νὰ τὸν σκοτώσουν. Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ ὁ Ἰησοῦς ἔφυγε ἀπὸ τὰ Ἱεροσόλυμα καὶ πῆγε στὴ Γαλιλαία, ὅπου καὶ διέμενε στὰ ὅρη τῆς περιοχῆς ἐκείνης μὲ τοὺς μαθητές Του. Ἐκεῖ ἔκανε τὸ ὑπερφυὲς θαῦμα τοῦ πολλαπλασιασμοῦ τῶν πέντε ἄρτων καὶ τῶν δύο ἰχθύων, καὶ ἔφαγαν καὶ χόρτασαν πέντε χιλιάδες ἄνδρες, χωρὶς νὰ ὑπολογίζονται στὸν ἀριθμὸ αὐτὸ γυναῖκες καὶ παιδιά.

η συνέχεια ΕΔΩ

 

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Η Τουρκία περπατά σε τεντωμένο σχοινί και απειλεί – Αν παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» τότε θα γίνει πόλεμος…

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά στην εκπομπή «Ιστορίες» του Αλέξη Παπαχελά, που θα μεταδοθεί απόψε, είναι θλιβερά εντυπωσιακή και την ίδια στιγμή αποκαλύπτει ένα σοβαρότατο κίνδυνο για τον πολύπαθο ελληνικό λαό.

«Σε μία-δύο περιπτώσεις», είπε ο Έλληνας υπουργός, «φθάσανε οι Τούρκοι πιο κοντά (στην κόκκινη γραμμή). Δεν την παραβιάσανε. Όπως π.χ. η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους. Αυτός ο εμβολισμός αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά ουδείς ξέρει που θα οδηγούσε».

Ο διευθυντής της «Καθημερινής» ρώτησε τον κ. Κοτζιά, εάν έχει παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή ή ήρθαν πιο κοντά οι Τούρκοι σε αυτήν, σε σχέση με το παρελθόν. Και πήρε την παραπάνω απάντηση.

Είναι μερικές φορές που -ίσως λόγω της «συνήθειας» των συνεχών προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας- που ξεχνάμε ότι η μοίρα μας έφερε να ζούμε δίπλα από ένα ταραξία γείτονα, ο οποίος περπατά μονίμως σε τεντωμένο σχοινί, και απειλεί. Λέμε πως δεν θα αποτολμήσει το άλμα στο κενό και πως πρόκειται απλά για προκλήσεις, απειλές και εκβιασμούς.

  • Πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα: Πως εμείς δεν πρόκειται ποτέ να πατήσουμε πρώτοι τη σκανδάλη. Όμως, ίσως χρειαστεί να απαντήσουμε εάν η Τουρκία επιχειρήσει να προσβάλει την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία. Η παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» για την οποία μίλησε ο Έλληνας υπουργός στον κ. Παπαχελά, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Προφανώς, η Τουρκία δεν παραβίασε αυτή τη γραμμή με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου “Γαύδος” από το τουρκικό σκάφος πριν από μερικούς μήνες. Υποθέτω ότι η παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» θα ήταν η βύθισή του.

Άρα είχαμε βρεθεί εξαιρετικά κοντά σε ένα πολεμικό επεισόδιο, το οποίο είτε θα σταματούσε με την παρέμβαση των ξένων, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή επιρροή πάνω στον Ερντογάν, είτε θα προκαλούσε ανάφλεξη από τη Θράκη μέχρι και την Κύπρο.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι «παίξε-γέλασε». Ανά πάσα στιγμή, οι παράφρονες της Άγκυρας μπορούν να ανάψουν μεγάλη φωτιά στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αν και προσωπικά πιστεύω ότι θα μείνουν στις προκλήσεις ακριβώς επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της Δυτικής Συμμαχίας.

Εάν όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ένταξη στο απαξιωμένο Κίνημα των Αδεσμεύτων -πράξη καθαρής τρέλας- τότε θα ανοίξει διπλό μέτωπο. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει το σοβαρό μειονέκτημα της καταστροφικής του πολιτικής απέναντι στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία μετά το σικέ πραξικόπημα έχει αποδεκατιστεί.

Μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Τουρκία, εάν περάσει την «κόκκινη γραμμή».

  • Στην κρίση των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996, ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έλεγε σε στενό κύκλο φίλων του, πως εάν ο πόλεμος διαρκούσε τρεις μέρες, η Τουρκία θα αντιμετώπιζε σημαντικές απώλειες στον αέρα και τη θάλασσα, επειδή πίστευε προφανώς ότι δεν θα συμμετείχαν χερσαίες δυνάμεις. Αν ο πόλεμος διαρκούσε περισσότερες ημέρες, ίσως η πλάστιγγα να έγερνε υπέρ της Τουρκίας επί του εδάφους.

Στις μέρες μας, η Ελλάδα διέρχεται την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην Ιστορία της. Η κρίση επηρέασε και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά, ξένοι αξιωματούχοι με τους οποίους συζητούμε το θέμα, εκφράζουν μία άποψη που εκπλήσσει: ότι η Ελλάδα, πάλι στον αέρα και τη θάλασσα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει στα ίσια την ισλαμική Τουρκία, η οποία διαθέτει περισσότερα πλοία και αεροπλάνα.

Ακόμα και αν τα παραπάνω είναι ορθές εκτιμήσεις της σημερινής κατάστασης, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τη ψυχραιμία της και να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά μόνο όταν πρέπει να απαντήσει δυναμικά στην πρόκληση.

Άλλωστε δεν έχει καμία άλλη επιλογή…

Πηγή: hellasjournal.com

πηγη

national-pride