ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ ΟΣΙΟΣ, Μητροπολίτης Βορονέζ Ρωσίας, 23 Νοεμβρίου

Γεννήθηκε το 1623 στην περιοχή του Βλαδιμήρ. Αρχικά ακολούθησε τον έγγαμο ιερατικό βίο και μετά την χηρεία του (σε ηλικία 39 ετών), μόνασε στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Ζολοτίνσκ του Σουζντάλ.
Διακρινόμενος για τα πνευματικά και διοικητικά του προσόντα,
ηγουμένευσε στη Μονή Γιαχρώμσκ, ο Πατριάρχης Μόσχας Ιωακείμ του ανέθεσε την διοίκηση μεγάλης μονής στην Κοστρόμα και τελικά – το 1682 – τον χειροτόνησε Επίσκοπο.

 Ανέλαβε την Επισκοπή Βορονέζ κατά την περίοδο των ταραχών για την διαδοχή του Τσάρου Θεόδωρου. Βρήκε το ποίμνιό του να ταλαιπωρείται από το Σχίσμα των Παλαιοπίστων, τους επαναστατημένους Κοζάκους και διάφορες ληστοσυμμορίες. 

Πρόσφερε μεγάλο ιεραποστολικό, ποιμαντικό και ποικίλο πνευματικό έργο. Τον Αύγουστο του 1703 ασθένησε βαρειά, έλαβε το Αγγελικό Σχήμα και ονομάσθηκε Μακάριος. Κοιμήθηκε την 23η Νοεμβρίου του ίδιου έτους και ενταφιάσθηκε στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (η οποία έκτοτε πήρε το όνομά του)

Κατά την κηδεία του, το φέρετρό του σήκωσε ο ίδιος ο Τσάρος Πέτρος Α’ ο Μέγας (αν και είχε συγκρουσθεί μαζί του ο Άγιος, για το θέμα της υποταγής της Εκκλησίας στο Κράτος).

Το Λείψανό του ανακομίσθηκε άφθορο και κατατέθηκε στον Καθεδρικό Ναό της πόλεως. Το 1735 εναποτέθηκε στο νέο Καθεδρικό Ναό. Το 1831 εξετάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Βορονέζ Αντώνιο και ακολούθησε η επίσημη διακήρυξη της αγιότητάς του.

Το 1929 οι κομμουνιστές έκλεισαν τον ναό όπου βρισκόταν το λείψανο του Αγ. Μητροφάνους και κατέσχεσαν το λείψανο και όλα τα κειμήλια του ναού. Όλο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έγιναν από ιεράρχες επανειλημμένες εκκλήσεις να επιστραφεί το λείψανο. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1946 ο Αρχιεπίσκοπος Βορονέζ Ιωσήφ έκανε επίσημη έκκληση προς τις αρχές.

Τελικά το λείψανο επεστράφη στην Ορθόδοξη εκκλησία τον Σεπτέμβριο του 1989. Το 1998 ο πατριάρχης Αλέξιος καθιέρωσε την 4/17η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της δευτέρας ευρέσεως του λειψάνου του Αγ. Μητροφάνη του Βορονέζ.

Το άφθαρτο ιερό λείψανο του Αγίου σήμερα

Η μνήμη του τιμάται την 23η Νοεμβρίου και η Ανακομιδή του Λειψάνου του την 7η Αυγούστου. Τιμάται ακόμη και την 2α Απριλίου, επέτειο της χειροτονίας του σε Επίσκοπο (1682).

Ἀπολυτίκιον, Κοντάκιον καὶ Μεγαλυνάριον

Ὁσίου Μητροφάνους Μητροπολίτου Βορονέζ

(+23 Νοεμβρίου 1703)

Ποίημα: Γεωργίου Ἀποστολάκη, δικαστοῦ.

Ἀπολυτίκιον.

Ἧχος  πλ. α΄.  Τόν Συνάναρχον Λόγον.

Ἀρετῇ διαλάμψας σεπτέ Μητρόφανες, ἀρχιερεύς θεοφόρος και Βορονέζ ὁ ποιμήν, ἀνεδείχθης ἀληθῶς  Ἁγίῳ Πνεύματι, καί Ῥωσίας ὁ φωστήρ, διδαχαῖς σου γεγονώς, ἐστήριξας Ἐκκλησίαν· διό Χριστῷ  νῦν πρεσβεύεις, ἐλεηθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Κοντάκιον

Ἦχος γ΄.  Τὴν ὡραιότητα.

Βίον ἰσάγγελον, πολιτευσάμενος, σκεῦος πανόσιον, γέγονας Χάριτος, διά θαυμάτων βεβαιῶν, σήν ἄφθονον παρρησίαν· ὅθεν τό σόν λείψανον, διασῴζεται ἄφθορον, πάνσεπτε Μητρόφανες, Βορονέζ τό ὡράϊσμα· ἀλλά μή διαλείπῃς πρεσβεύων, ὑπέρ ἡμῶν τῶν σέ τιμώντων.

Μεγαλυνάριον

Ὤφθης τῆς Ῥωσίας  σεπτός ποιμήν, καί ἐθαυμαστώθης, τῇ ὁσίᾳ σου βιοτῇ· ὅθεν ἀφθαρσίαν, τοῦ σκήνους σου ὁρῶντες, δοξάζομεν τόν Κτίστην, πάτερ Μητρόφανες.

 

«Στο πρώτο στάδιο, ο Θεός δίνει καραμέλες και σοκολάτες…

Αποτέλεσμα εικόνας για καραμέλες και σοκολάτες
«Γέροντα, όπως βλέπω τον εαυτό μου, κάθε μέρα γίνομαι χειρότερη, τί θα γίνη;… –Κοίταξε, ευλογημένη, υπάρχουν τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, ο Θεός δίνει καραμέλες και σοκολάτες, γιατί βλέπει την ανάγκη και την αδυναμία της ψυχής. Στο δεύτερο, παίρνει λίγο την Χάρη Του για παιδαγωγία, για να καταλάβη ο άνθρωπος ότι χωρίς την βοήθειά Του δεν μπορεί να κάνη το παραμικρό, ώστε να ταπεινωθή και να αισθανθή την ανάγκη να καταφύγη σ᾿ Αυτόν. Και το τρίτο στάδιο είναι μια μόνιμη και σταθερή καλή πνευματική κατάσταση. Εσύ βρίσκεσαι ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο στάδιο. Προχωράς λίγο, μετά ξεχνάς την αδυναμία σου, παίρνει ο Χριστός την Χάρη Του, απογυμνώνεσαι από την θεία Χάρη, βλέπεις ξανά την αδυναμία σου και συνέρχεσαι. Αν μου έλεγες ότι, όσο προχωράς, είσαι καλύτερα, θα φοβόμουν, γιατί θα έβλεπα ότι έχεις υπερηφάνεια. Τώρα όμως που λές ότι όλο και πιο χάλια βλέπεις τον εαυτό σου, εγώ χαίρομαι, γιατί βλέπω ότι είσαι καλά. Μη φοβάσαι. Όσο προχωράει κανείς, τόσο περισσότερο βλέπει τις ελλείψεις του και τις ατέλειές του και αυτό είναι πρόοδος…»
Από το βιβλίο «Πάθη και Αρετές» Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Ε’
https://amfoterodexios.blogspot.gr/
 

Εμπειρίες…

Πρωϊνές ὧρες σέ ἕνα ἐργοστάσιο ὑλικῶν… Ἕνας συμπα­θέστατος, γλυκύς καί πράος κύριος περιμένει ὑπομονετικά τήν σειρά του νά ἐξυπηρετηθεῖ. Νά φορτώσουν τό φορτηγό του γιά τήν Δυτική Μακεδονία…

Ἀναγνωρίζοντας τήν ἰδιότητά μου μέ πλησιάζει καί πρός ἔκπληξή μου, συζητᾶ ὄχι ὡς ἁπλός πιστός χριστιανός… Σέ λίγη ὥρα -ἐκ τῶν πραγμάτων- ἀπο­καλύπτεται… Ἱερεύς τοῦ Ὑψίστου! Τήν πρώτη μου ἔκπληξη διαδέχεται ἡ λύπη, ἡ ἀγωνία, ἡ ἀνησυχία… Ζήτησα τήν εὐχή του…

-Τελικά, πάτερ, αὐτό θέλουν κάποιοι προοδευτικάντηδες ψευτοκουλτου­ριάρηδες;

-Τί νομίζεις;… μοῦ λέει…

Ἄμισθος κληρικός˙ ἕνας θεσμός πού ὑποβλήθηκε, τάχατες ἕνεκα οἰκονομικῆς κρίσεως καί πού κατ’ οἰκονομίαν ἡ φιλόστοργος μητέρα Ἐκκλησία ἐγκολπώθηκε γιά τίς ἀνάγκες τοῦ ποιμνίου Της.

Ἄμισθος κληρικός˙ μία σκοταδιστική καινοτομία, πού ἔφεραν στήν ἁγιασμένη μας Πατρίδα οἱ νοσταλγοί τοῦ Παραπετάσματος. Συνέχεια ανάγνωσης

 

«ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ»

 
 
Παραμονή εκλογών, βρίσκομαι στο Αεροδρόμιο- η ώρα τρεις μετά τα μεσάνυχτα. Στις τρεις και μισή πάω για επιβίβαση. Κόσμος πολύς. Στο ταξί μπήκε ένα παλικάρι.
 
-Καλημέρα! Πειραιά, παρακαλώ.
 
-Λεβέντη μου, στον ουρανό σε γύρευα, στη γη βρέθηκες!
 
-Γιατί το λέτε αυτό;
 
-Καλύτερη διαδρομή δεν θα μπορούσε να μου τύχει! Στον Πειραιά μένω και εγώ!

Συνέχεια ανάγνωσης

 

Ὅποιος παλεύει μέ τά πάθη του ἐκπληρώνει τίς ἐντολές τοῦ Κυρίου

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος
 Ὁ δρόμος τοῦ χριστιανοῦ εἶναι γεμᾶτος ἐμπόδια, πού γίνονται ὁλοένα καί πιό πολλά. Ἀγωνισθεῖτε λοιπόν μέ ἀνδρεία καί ἡρωϊσμό, ἀκολουθώντας τόν Ἀπόστολο Παῦλο. Ὅποιος παλεύει μέ τά πάθη του ἐκπληρώνει τίς ἐντολές τοῦ Κυρίου. Ἀνάλογα μέ τόν ἀγῶνα του ἐξαγνίζεται. Καί ἀνάλογα μέ τόν ἐξαγνισμό του πλησιάζει τόν Κύριο, πού ὑποσχέθηκε ὅτι: «ἐλευσόμεθα καί μονήν ποιήσομεν» (Ἰωάν.14, 23) στήν καθαρή καρδιά».
 «Ὅταν ψυχραίνεται ὁ ζῆλος γιά τήν πνευματική ζωή πρέπει μέ κάθε τρόπο νά τόν θερμαίνουμε καταφεύγοντας μέ φόβο καί τρόμο στόν Θεό. Ἡ ραθυμία, ἡ ἀκηδία, ἡ ἀθυμία, ἡ κατάθλιψη τοῦ πνεύματος καί τοῦ σώματος θά μᾶς ἔρχονται καί καμιά φορά θά μᾶς ταλαιπωροῦν ἀρκετό καιρό. Δέν πρέπει νά δειλιάζουμε. Θά παραμένουμε σταθεροί καί ἀνδρεῖοι στίς ἀρχές μας, ἐκτελώντας μέ ὑπομονή τά καθήκοντά μας .

Ας μην πιστεύουμε ότι θα έχουμε πάντοτε εσωτερική θέρμη ή ότι θ’ απολαμβάνουμε διαρκώς εσωτερική γλυκύτητα. Αυτό μην το ελπίζετε.
Αντίθετα, να περιμένετε συχνά ξαφνικές μεταπτώσεις. Γι’ αυτό όταν σας πολεμά η ακηδία και η κατάθλιψη, να τις αντιμετωπίζετε σαν κάτι συνηθισμένο στην πνευματική ζωή. Δεν επιτρέπεται να γογγύζουμε. Ας κάνουμε υπομονή την περίοδο αυτή και θα έρθουν φωτεινές ημέρες. Έχετε θάρρος και αγωνισθείτε στην προσευχή. Είναι πηγή παρηγοριάς, Είναι φωτισμός στους λογισμούς και δύναμη στον αγώνα.

Οι θλίψεις στην παρούσα ζωή είναι περισσότερες από τις χαρές.
Άλλοτε τις στέλνει ο Θεός για να ξυπνήσουμε από τον πνευματικό ύπνο, να σταματήσουμε τις αμαρτίες, να καθαρισθούμε με την μετάνοια.
Και άλλοτε τις στέλνει για να υποταχθούμε περισσότερο σ’ Αυτόν που όλα τα ρυθμίζει.
Να δείξουμε ανδρεία και υπομονή δοξάζοντάς Τον. Σε κάποια απ’ αυτές τις αιτίες οφείλονται και οι δικές σας θλίψεις. Εξετάζεται λοιπόν τον εαυτό σας, ειρηνεύεται και εμπιστεύεσθε στο θέλημα του Θεού, το σοφό και άγιο.
«Σας κυνηγά η μια συμφορά μετά την άλλη; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ο Θεός σας θυμήθηκε! Δεν είναι συνηθισμένο να σκέφτεται κανείς έτσι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και σας θυμήθηκε ο Θεός όχι με οργή, αλλά με έλεος.
Βέβαια εσείς νιώθετε μόνο τη στέρηση και τον χαμό. Δεν βλέπεται όμως το έλεος που βρίσκεται πίσω από αυτά και μέσα σ’ αυτά.»
«Σας συκοφάντησαν άδικα; Υπομείνετε καρτερικά. Θα θεωρηθεί αυτό επιτίμιο για εκείνα που πραγματικά φταίτε. Από την άποψη αυτή η συκοφαντία είναι μία πρόνοια του Θεού για εσάς. Πρέπει λοιπόν να έχετε ειρήνη με τους συκοφάντες σας, όσο και αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο.»

«Η υγεία σας κλονίσθηκε. Κλονισμένη υγεία μπορεί να σημαίνει και κλονισμένη σωτηρία, όταν από τα χείλη του ασθενούς ακούγονται γογγυσμοί και κραυγές απελπισίας. Είθε ο Κύριος να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη συμφορά αυτή.
Η υγεία και η αρρώστια είναι και τα δύο μέσα σωτηρίας, όταν τα εκμεταλλευόμαστε με το πνεύμα της πίστεως στον Θεό που μας αγαπά και προνοεί για εμάς. Τα ίδια όμως είναι και μέσα καταστροφής, όταν τα αντιμετωπίζουμε με λανθασμένη νοοτροπία.» Συμφιλιωθείτε λοιπόν με τη δοκιμασία σας. Υπομείνετέ την με υποταγή στον Κύριο, πιστεύοντας ότι έτσι θα ευεργετηθείτε και εσείς και οι οικείοι σας. Θυμηθείτε και την καρτερία των αγίων μαρτύρων, οι οποίοι μετά τα βασανιστήρια παρέμεναν στη φυλακή πέντε, δέκα ή και είκοσι ακόμη χρόνια έχοντας ανακούφιση και απόλαυση την ζωντανή ελπίδα του Παραδείσου.

πηγή :Αποσπάσματα από το βιβλίο «Απάνθισμα Επιστολών-Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου», Ιερά Μονή Παρακλήτου, 2008

Συνέχεια ανάγνωσης

 

Πως να ζητάω απο Τον Θεό; ~ Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

«Ζητείτε και θα λάβετε», είπε ο Χριστός. 
Αν αυτό που ζητάς είναι καθαρό, και για το συμφέρον σου, (το πνευματικό), θα το λάβης.

Αν ζητάς από τον Θεό δύναμη,

για να προσεύχεσαι να συγχωρήση τις αμαρτίες σου, και να βοηθήση τούς άλλους…
αυτό είναι καλό και θα σού το δώση…

 
~ Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου