Που πας; Στον ευεργέτη μου

Αποτέλεσμα εικόνας για μακρυγιαννη;

 

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com

Η ανταπόδοση της ευεργεσίας υπήρξε για τον Μακρυγιάννη κάτι το αδιαπραγμάτευτο. Δε σήκωνε κουβέντα γι’ αυτό, ενώ πάντοτε υπήρξε εξόχως υποτιμητικός, δεικτικός, αφού ούτε να τους φτύσει δεν ήθελε όσους «την έφεραν» στους ευεργέτες τους, όσους λησμόνησαν σαν πέρασε ο καιρός και μάλιστα πλήγωσαν, ή τα άρπαξαν, ή ακόμη και ξεπάστρεψαν τους ευεργέτες τους.

Αυτός ο  ίδιος ο Μακρυγιάννης, είχε για κανόνα του την ανταπόδοση της ευεργεσίας, έστω κι αν έπεφτε σε σίγουρο κίνδυνο, έστω κι αν έβαζε τον σβέρκο του μέσα στον ντορβά.

«Και δι’ αυτούς τους δύο ευεργέτες μου» γράφει κάπου o Στρατηγός, «πήγα πίσω εις τον κίνδυνον, μέσα εις την Άρτα».

Πήγε στην Άρτα για να φροντίσει, γηροκομήσει και προσέξει έναν άρρωστο ευεργέτη του, ο οποίος, προ ολίγου, τον είχε φυγαδεύσει σε μία κρίσιμη στιγμή. Τον έψαχναν οι Τούρκοι τον Μακρυγιάννη, με κλεισμένο κάθε στενό και στενάκι της πόλεως, αλλά εκείνος δε φοβήθηκε τον κίνδυνο, επιστρέφοντας μέσα στη φωλιά των βασανιστών του, μόνο και μόνο για να φροντίσει τον άρρωστο.

«Αυτός ο δυστυχής αρρώστησε βαριά και ως ευεργέτης δικός μου τον συγύριζα καλύτερα από τον γονιόν μου» λέει αλλού, σε άλλο σημείο, πάνω στη γραφή του.

Πήγε ακόμη στην Άρτα για φροντίσει όχι μόνον έναν, αλλά δύο. Γιατί είχε βάλει στο μυαλό του ότι έπρεπε να σώσει οπωσδήποτε τη γυναίκα κι ενός άλλου, παλαιού ευεργέτη του, την οποία σκόπευε να την αρπάξει ο πασάς για να την έχει για την όρεξη του.

Μέσα στη φωλιά του λύκου, μέσα στην Άρτα που τον έψαχναν, κι ενώ τον κυνηγούνε οι πασάδες, καταφέρνει να πείσει κάτι άλλους πασάδες για να σώσουν τη γυναίκα του φίλου του. Τα κατάφερε!!

Αητός ο Μακρυγιάννης, οξυδερκής σαν τον σουγιά, άπιαστος σαν το κουνούπι που και μέσα στο δωμάτιο σου φεύγει, ένα μυαλό πιο γρήγορο και από σφαίρα, μα πάνω απ’ όλα ηθικός, με ήθος, τρόπους συμπεριφοράς, πατριωτικός πέρα για πέρα, αληθινός ορθόδοξος χριστιανός και με σέβας για την Παναγία και τους Αγίους της Πίστεως.

Την ευχή του να έχουμε.

 

http://constantinoupolin.blogspot.gr/2017/08/blog-post_22.html#more

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code