Μία πιτσιλιά στο δάκρυ

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com

Τον έλεγαν Επίμαχο. Κατέβηκε στην Αλεξάνδρεια αυτοπροαίρετα, αν και ήταν ασκητής στις ερημιές, όπου κανείς δε θα τον έβρισκε εκεί. Πήγε, ομολόγησε με δύναμη τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και άρα κατέληξε πάνω σε ξύλο.

Την ώρα που του έσχιζαν τις σάρκες, μία σταγόνα αίμα πιτσιλίστηκε πάνω στο μάτι μίας κόρης, τυφλής από το ένα μάτι της. Η κόρη, έως εκείνη τη στιγμή, κοιτούσε γερμένη από το μάτι το υγιές της, θρηνώντας και κλαίοντας για τα όσα υπέφερε ο Μάρτυς.

Ερχόμενη η πιτσιλιά, έπηξε πάνω στο μάτι της κορούλας. Έγινε φως! Η μονόφθαλμη είδε.

Γνωρίζουμε, ως τώρα, την Αγία Παρασκευή, ως Υπουργό και ιάτειρα των ματιών μας. Αχ, και πόσο αγαπούμε την Αγία μας! Γνωρίζουμε, όμως, από σήμερα, ότι έχουμε Υφυπουργό και εντεταλμένο Άγιο για την υγεία των ματιών μας, τον Άγιο Μάρτυρα Επίμαχο, τον Αιγύπτιο.
 

Τις πληροφορίες περί του μαρτυρίου του Αγίου Επιμάχου του Αιγυπτίου λαμβάνουμε από το «Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005» σε διαδικτυακή ανάγνωση από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού. http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code