Η πειθώ ενός βασιλικού

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com

Συνεχώς, συνεχώς, συνεχώς. Εκεί που τελειώνει η υπομονή, καρφώνεται ο σταυρός, ο πόνος, το αίμα, το μαρτύριο, έλεγε ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.

«Όλοι μας λέμε υπομονή» έγραφε κάποτε ο Γέροντας σε περασμένη ηλικία, «αλλά έρχεται η ώρα που και αυτή τελειώνει, και τότε πλέον αρχίζει το μαρτύριο το κρυφό, το πικρό δάκρυ, οι καρδιακοί πόνοι, οι καρδιακοί αναστεναγμοί, το καρδιακόν αίμα».

Νομίζεις ότι υπομένεις, ότι τάχα κατάφερες πολλά. Έχει, όμως, πολύ παραπέρα, ακόμη χωματόδρομο και μοναχική φλογέρα.

Τελειώνει η υπομονή μετά τη χιλιοστή, τη δισχιλιοστή, την τρισχιλιοστή ημέρα.  Η υπομονή ήταν για πριν, αλλά τελείωσε κι αυτή μετά τα τέσσερα, τα πέντε, τα σαράντα πέντε χρόνια.

Συνεχώς, συνεχώς, συνεχώς. Πιο βαθιά ο σταυρός! Όσο, όμως, πιο βαθιά ο σταυρός, τόσο πιο παχιός και εύοσμος ο βασιλικός της αναστάσεως σου.

Κρατούσε, μία φορά, μία γυναίκα έναν παχιό βασιλικό, πηγαίνοντας προς την εκκλησία. Ξάφνου, τη σταμάτησε ένας άνθρωπος. Της λέει: «Πω, πω, να τον πάρω αγκαλιά!». «Ποιον, καλέ;» του λέει. «Τον βασιλικό, κυρία. Να τον ασπαστώ. Σας παρακαλώ».

Τον αγκάλιασε, τον χόρτασε, μόνον το στόμα του δεν έβαλε να δαγκώσει ένα τσαμπί βασιλικό. Δεν ξεκόλλαγε ο άνθρωπος, ο ντυμένος με πανάκριβα ρούχα, με κουστούμι, με γραβάτα, ένας πράγματι τζέντλεμαν, που, όμως, κουβαλούσε επί χρόνια τον δικό του αναστάσιμο Σταυρό.

«Η γυναίκα μου, κυρία μου, έχει αυτό. Ξεκουράστηκα με τον βασιλικό. Τα τελευταία χρόνια πολεμώ, για να μην πω το ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ. Την αγαπώ. Με έπεισε ο βασιλικός σας: την αγαπώ!».

«Πότε ο Χριστός ευαρέστησε τον Πατέρα Του;» ερωτάει ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης. «Όταν θαυματουργούσε κάτω ή όταν ανέβηκε πάνω στον Σταυρό; Σας ερωτώ: Πότε;».

Κουβαλώντας αδιαμαρτύρητα, κάποια στιγμή ανακαλύπτεις το απρόσμενο: τον αγαπώ (!) τον σταυρό που κουβαλώ (!) τον καρδιακόν αναστεναγμό…

Ω, είναι για μένα!

 

http://constantinoupolin.blogspot.gr/2017/09/blog-post_22.html#more

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code