Κι όμως αγάπη σε κρύο ανθρωποκτόνο

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com

«Δύσκολα μπορεί κανείς να μείνει ανεπηρέαστος από τη γνήσια αγάπη, όσο σκληρός και να είναι». Με αυτά τα λόγια αναφέρεται ο Σεβ. Μητροπολίτης, κ.κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, σε κάποιο περιστατικό της ζωής του Αγίου Λουκά του Ιατρού, κατά το οποίο ο Άγιος  έμπρακτα έδειξε αγάπη σε κάποιον συγκρατούμενο του, η οποία αναγνωρίστηκε ανέλπιστα από κάποιον «σκληρό» της φυλακής, έναν «αρχηγό» σεσημασμένο.

Το παρακάτω περιστατικό αποθησαυρίζεται στο βραβευμένο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου, κ.κ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου, με τίτλο «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, Ένας άγιος ποιμένας και γιατρός χειρουργός (1877-1961)» των Εκδόσεων Ακρίτας.

Μέσα σε άθλιες συνθήκες και με το κρύο να τρίβει το κόκκαλο στις φυλακές Ταγκάνκα της Μόσχας, ο Άγιος έκανε αγάπη, δίνοντας απλόχερα το παλτό του σε κάποιον συγκρατούμενο του, τον οποίον παρατήρησε σε κάποιον πλημμυρισμένο θάλαμο. Ο κρατούμενος στεκόταν όρθιος, με το νερό να φτάνει στον αστράγαλο κι εκείνος να τρέμει από το κρύο. Ο Άγιος Λουκάς δε δίστασε ούτε στιγμή: έβγαλε αμέσως το παλτό του και το έδωσε σ’ αυτόν τον άγνωστο. Αυτή η κίνηση, η γεμάτη με αγάπη, προκάλεσε βαθιά εντύπωση σε όλους τους άλλους κρατουμένους: το κρύο ήταν βαρύ, ανθρωποκτόνο και δε συγχωρούσε καλοσύνες.

Η κίνηση του Αγίου Λουκά συγκίνησε ιδιαίτερα κάποιον «σκληρό», σεσημασμένο «αρχηγό» της φυλακής, ο οποίος μέχρι τότε δεν ήταν θετικός με τον Άγιο. Από τη μέρα εκείνη, ο «σκληρός» άλλαξε τη στάση του. Έκτοτε, κάθε φορά που ο Άγιος περνούσε από τον θάλαμο του «αρχηγού», εκείνος σηκώνονταν, τον χαιρετούσε δυνατά, του έκανε μετάνοιες και τον έλεγε «μπάτιουσκα» (δηλ. Γέροντα), με μεγάλο σεβασμό.

Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός διώχθηκε και φυλακίστηκε για χρόνια από το άθεο κομμουνιστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης, έχοντας για μόνη «παρανομία» του την πίστη στον Θεό και τη σταθερή Ορθοδοξία του. Πέρασε από κάμποσα κελιά και έζησε πολλά παρόμοια. Έλεγε, μάλιστα, ο Άγιος: «Σε όλες τις φυλακές, πολλές φορές έτυχε να δω πόσο εκτιμούν αυτοί οι φυλακισμένοι εγκληματίες και κακοποιοί την απλή, ανθρώπινη προς αυτούς συμπεριφορά».

Oλόκληρος ο βίος του Αγίου Λουκά αποδεικνύει την ισόβια διάθεση που είχε να βλέπει στον συνάνθρωπο του τον ίδιο τον Χριστό. Ως κορυφαίος χειρουργός και ως αρχιερέας, ύψωσε μέσα του ψηλά τη βαθυκόκκινη σημαία της αγάπης. Ποτέ δεν την υπέστειλε έως τέλους.

 

http://constantinoupolin.blogspot.gr/2017/07/blog-post_90.html

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code