ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ Καραολή και Δημητρίου. Άραγε, υπάρχει αυτή η Κύπρος σήμερα;

 

 

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους άγγλους δυνάστες.

εδω

 

Ἐκδήλωση μὲ θέμα “Ὁ Ἱερομάρτυς Γεώργιος Σκρέκας καί ἡ τιμία αὐτοῦ πρεσβυτέρα”, Θεσσαλονίκη 13-5-2018 . ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΕΟ-ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΡΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

http://topothoumeno.blogspot.gr/2018/05/13-5-2018.html#more

 

Ένα βίντεο αφιέρωμα για μια πολύ σπουδαία αγία, τον όγδοο στύλο της Ρωσίας, την αγία Ματρώνα…

Σχετική εικόνα
Ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε σε ένα φτωχό χωριουδάκι της Ρωσίας αόμματο και που μετά από λίγο έμεινε παράλυτο. 
Στην αρχή τα παιδιά την περιγελούσαν και την πείραζαν, ενώ πολλοί κατηγορούσαν τους γονείς της γιατί την κράτησαν. 
Κι όμως η Ματρώνα από τη νεανική της ακόμα ηλικία, υπήρξε η αφορμή να πλημμυρίζει το σπίτι της με κόσμο από όλη τη Ρωσία, που απεγνωσμένα ζητούσε τη συμβουλή, την καθοδήγηση και την προσευχή της. 
Έτρεχαν όλοι να δούνε την τυφλή, να πλησιάσουν την ακίνητη και καθηλωμένη…
, η οποία περίτρανα αποδεικνύει αυτό που κάποτε είπε ο Κύριός μας: 
«ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται.»

(Το βίντεο προβλήθηκε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο των εκπαιδευτηρίων «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ», του συγκροτήματος Ηρακλείου, τον Μάιο του 2018. 
Αφήγηση: Νεκτάριος Γουναρίδης
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φωτόπουλος, Φιλόλογος).
 

Διότι η κάθε θλίψις όπου μας γίνεται, αδελφοί μου, είτε εξ ανθρώπων είτε εκ δαιμόνων, είτε εξ αυτής της ι­δίας μας φύσεως, πάντοτε έχει κλεισμένον εντός αυτής το ανάλογον κέρδος.

Οι άνθρωποι του κόσμου αγαπούν τον κόσμον, επειδή δεν εγνώρισαν ακόμη τήν πικρίαν του. Είναι ακόμη τυφλοί εις την ψυχήν και δεν βλέπουν τι κρύπτεται μέσα εις αυτήν την προσωρινήν χαράν. Δεν ήλθεν ακό­μη εις αυτούς φώς νοητόν· δεν έφεξεν ακόμη ήμερα σωτηρίας. Όμως εσείς, όπου τόσα έχετε ιδεί και έχετε ακούσει, πρέπει καλώς να εννοήσετε ότι των πρόσκαιρων οι απολαύσεις ωσάν σκιά παρέρχονται. Και ο καιρός της ζωής περνά και χάνεται και δεν γυρίζει οπίσω. Ο καιρός του παρόντος βίου είναι καιρός τρυγητού, καιρός θέρους. Και ο καθένας συνάγει τροφήν, όσον δύναται καθαράν και ταμιεύει αυτήν εις τήν άλλην ζωήν. Δέν κερδίζει ο έξυπνος, ο ευγενής ή ο πλούσιος, αλλά όποιος υβρίζεται και μακροθυμεί, όποιος αδικείται και συγχωρεί, όποιος συκοφαντείται και υπομένει. Εκείνος που γίνεται σπόγγος και καθαρίζει ό,τι του λέ­γουν ό,τι ακούει. Αυτός καθαρίζεται και λαμπρύνεται περισσότερον. Αυτός φθάνει εις μέτρα μεγάλα. Αυτός εντρυφά εις θεωρίας μυστηρίων. Και τέλος αυτός είναι απ’ έδώ μέσα εις τόν Παράδεισον. Όθεν, αδελφοί μου καλοί και ηγαπημένοι, όποιος από εσάς αδικείται εις τον κόσμον αυτόν και θελήσει να ζητήσει το δίκαιον, ας γνωρίζει ότι είναι αυτό. Να βαστάζει το βάρος του αδελφού του, του πλησίον του, μέχρις εσχάτης πνοής και να κάμνει υπομονήν εις όλα τα λυπηρά της παρούσης ζωής. Διότι η κάθε θλίψις όπου μας γίνεται, αδελφοί μου, είτε εξ ανθρώπων είτε εκ δαιμόνων, είτε εξ αυτής της ι­δίας μας φύσεως, πάντοτε έχει κλεισμένον εντός αυτής το ανάλογον κέρδος. Και όποιος την περνά δι’ υπομο­νής λαμβάνει την πληρωμήν· ενταύθα τον αρραβώνα, εις την άλλην ζωήν το τέλειον.

Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού

 

Λόγια του πατρός Αθανασίου Μπελιάεφ, ο οποίος εξομολόγησε τα παιδιά το Πάσχα του 1917, όταν η Τσαρική Οικογένεια βρισκόταν υπό κράτηση

Φωτογραφία του χρήστη Aγία Τσαρική Οικογένεια της Ρωσίας.

 Είθε ο Θεός να δώσει ώστε όλα τα παιδιά να είναι τέτοιας ηθικής ακεραιότητας, όπως τα παιδιά του πρώην Τσάρου.

 Με εξέπληξε η τόση γλυκύτητα, ταπείνωση και υποταγή στο θέλημα των γονιών τους, η απόλυτη παράδοση στο Θέλημα του Θεού, η αγνότητα της σκέψης τους και η τέλεια άγνοια της εμπαθούς και εφάμαρτης κοσμικής ακαθαρσίας. Ήμουν κατάπληκτος και τελείως αμήχανος: έπρεπε άραγε, ως Εξομολόγος τους, να τους ρωτήσω για αμαρτίες οι οποίες πιθανώς να τους ήταν άγνωστες;

π. Αθανάσιος Μπελιάεφ.

(λόγια του πατρός Αθανασίου Μπελιάεφ, ο οποίος εξομολόγησε τα παιδιά το Πάσχα του 1917, όταν η Τσαρική Οικογένεια βρισκόταν υπό κράτηση στα Ανάκτορα του Αλεξάνδρου, στο Τσάρσκογιε Σελό.)