Μη γίνεσαι κριτής των άλλων

Αποτέλεσμα εικόνας για κατακριση

Η χριστιανική πίστη μας, απαγορεύει να είμαστε «κατάσκοποι» των αμαρτιών των άλλων, και επιτάσσει να είμαστε αυστηροί και αμείλικτοι κριτές, των δικών μας αμαρτιών….

Ο ασθενής που βρίσκεται στο νοσοκομείο μεριμνά για τη δική του ασθένεια, και δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε το χρόνο, να ελέγξει τους άλλους ασθενείς, ή να χλευάσει την ασθένειά τους…

 
~ Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
 

Μαζέψτε τους…καλόγερους!

Κείμενο: Μοναχός Επιφάνιος

Εικονογράφηση: Νίκος Κούρτης

Τώρα που φεύγει ο χειμώνας,πρασινίζει η φύση και ανθίζουν οι αμυγδαλιές, ελάτε μαζί μας, ακολουθήστε μας, πάμε να μαζέψουμε χόρτα. Μια εικόνα που τείνει να ξεχαστεί και τη συναντάμε ακόμη και στην επαρχία σπάνια. Παλαιότερα, μόλις έλιωναν τα χιόνια και σταματούσαν οι βροχές, με την πρώτη εμφάνιση των χόρτων, έβγαιναν οι νοικοκυρές σε κήπους και χωράφια να μαζέψουν για το μαγείρεμα. Λάπαθα, μάραθα, μολόχες, οβριές, ρεπανίδες, ζοχούς, παπαρούνες, μυρώνια, ραδίκια, καυκαλήθρες, αγριόσκορδα, σπαράγγια, ακόμη και το περδικονύχι, που σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος το λένε καλόγηρο.

Χόρτα παράξενα, χόρτα ιδιόμορφα, χόρτα παρεξηγημένα, χόρτα άγνωστα πλέον σε εμάς, με πολλές ιδιότητες, ακόμη και φαρμακευτικές. Το αγριοράδικο, με την επιστημονική ονομασία «τάραξον», είναι ισχυρό διουρητικό, μειώνει την ποσότητα των υγρών στο σώμα, αλλά παράλληλα αυξάνει το κάλιο στον οργανισμό μας σε αντίθεση με πολλά διουρητικά φάρμακα τα οποία, απομακρύνοντας τα υγρά, συμπαρασύρουν και το κάλιο. Οι σοφές γιαγιάδες μας γνώριζαν όλα αυτά τα χόρτα και τα ξεχώριζαν σε κατηγορίες. Δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν επιστημονικά, όμως γνώριζαν την αξία τους και έκαναν συνδυασμούς την ώρα της συλλογής, ανάλογα με τον προορισμό των χόρτων, εάν για παράδειγμα προορίζονταν για φαγητό ή για πίτες ή για φαρμακευτική ανάγκη. Μαζεύοντας τσουκνίδες, γνώριζαν ότι μπορούσαν να τις κάνουν τσιγαριστές, συλλέγοντας μαζί αγριόπρασα και μάραθα είχαν τα υλικά για την τσουκνιδόπιτα. Σκόρδα, σπαράγγια, λίγα μυρώνια και ελάχιστες ξινήθρες μαζί με αυγά μάς κάνουν τις ομελέτες καταπληκτικές!

Ρωτήστε τις γιαγιάδες, ακουλουθήστε τες για να δείτε πώς μαζεύουν χόρτα, μη χαθεί αυτή η πολύτιμη γνώση. Και όσοι μένετε στις πόλεις, στη λαϊκή της περιοχής σας, βρείτε τους πράσινους πάγκους, τις προκομμένες χορταρούδες και «μαζέψτε» χόρτα από εκεί. Ζητήστε, ρωτήστε, η ζήτηση διαμορφώνει την προσφορά.

Χόρτα εαρινά, τσιγαριστά

http://www.kathimerini.gr/961768/article/gastronomos/gastronomia/mazeyte-toyskalogeroys

 

Θα πρέπει να μη στενοχωριέσαι για ό,τι σου γίνεται. Γιατί με τη στενοχώρια δημιουργείς διάφορες σωματικές αρρώστιες

Ἁγίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου 
   Νὰ ξέρεις, παιδί μου, τίποτε δὲν ἔγινε εἰκῆ (= ἄσκοπα, κατὰ βούληση) καὶ ὡς ἔτυχε. Ὅλα ἔχουν τὸν σκοπό τους. Καὶ τίποτα δὲν γίνεται χωρὶς νὰ ὑπάρχει αἰτία. Οὔτε μία πευκοβελόνα δὲν πέφτει ἀπὸ τὸ πεῦκο ἂν δὲν θέλει ὁ Θεός. Γι’ αὐτὸ θὰ πρέπει νὰ μὴ στενοχωριέσαι γιὰ ὅ,τι σου γίνεται. Ἔτσι ἁγιαζόμαστε.
     Νά! Ἐσὺ στενοχωριέσαι μὲ τὰ πρόσωπα τοῦ σπιτιοῦ σου καὶ βασανίζεσαι πότε μὲ τὴ γυναίκα σου καὶ πότε μὲ τὰ παιδιά σου. Αὐτὰ εἶναι ὅμως ποὺ σὲ κάνουν καὶ ἀνεβαίνεις πνευματικὰ ψηλά…
    Ἂν δὲν ἤσαν αὐτοί, ἐσὺ δὲν θὰ προχωροῦσες καθόλου. Σοῦ τοὺς ἔχει δώσει ὁ Θεὸς γιὰ σένα.
    Μὰ θὰ μοῦ πεῖς -συνέχισε ὁ Γέροντας- εἶναι καλὸ νὰ ὑποφέρουμε ἀπὸ τοὺς ἀγαπημένους μας;
    Ἔ! Ἔτσι τὸ θέλει ὁ Θεός. Καὶ ἐσὺ εἶσαι εὐαίσθητος πολύ, καὶ ἀπὸ τὴ στενοχώρια σου, σοὺ πονάει τὸ στομάχι σου καὶ ἡ κοιλιά σου ἐκεῖ χαμηλά.
    – Ναί, μὰ εἶναι κακό, Παππούλη, νὰ εἶναι κάποιος εὐαίσθητος;
    – Ναί, εἶναι κακὸ νὰ εἶναι κανεὶς πολὺ εὐαίσθητος σὰν ἐσένα, γιατί μὲ τὴ στενοχώρια δημιουργεῖς διάφορες σωματικὲς ἀρρώστιες. Δὲν ξέρεις ἀκόμα ὅτι καὶ ὅλες οἱ ψυχικὲς ἀρρώστιες εἶναι δαιμόνια;
    – Ὄχι…
    – Ἐ, μάθε τὸ τώρα ἀπὸ μένα…