Έσο άγρυπνος! Η θύελλα πλησιάζει.

Πῶς θὰ ξεσπάση ὁ πόλεμος στὴν Μέση Ἀνατολή!!! 
Oι πιθανές ενδείξεις:

  • Tο διαδίκτυο (internet) στην περιοχή μας σέρνεται χωρίς εμφανή λόγο.
  • Βγαίνουν ανακοινώσεις προς τις αεροπορικές εταιρείες, που διενεργούν δρομολόγια στις επίμαχες περιοχές κοντά στην Συρία και τις προειδοποιούν για επικείμενα αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή μας εντός 72 ωρών.
  • Διαψεύδεται από την κυβέρνηση της Κύπρου συμμετοχή σε ενδεχόμενες πολεμικές ενέργειες εναντίον της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι το πολεμικό σκάφος Donald Cook, φορτωμένο με πυραύλους Tomahawk, απέπλευσε από Κυπριακό λιμάνι.
  • Η ναυτική επιθετική μοίρα του αεροπλανοφόρου Ηarry Truman (HSTCSG) κατευθύνεται από σήμερα προς τα διεθνή ύδατα μπροστά από τη Συρία για να το συνοδεύσει.

ΠΗΓΗ 
Στην συνέχεια θα πρέπει να προσέξουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες.
Το πολεμικό πλοίο Donald Cook το 2014 στην Μαύρη Θάλασσα είχε τυφλωθεί από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα ενός Su-24 της ρωσσικής αεροπορίας και έμεινε αρκετή ώρα απροστάτευτο.
ΠΗΓΗ 
Φαίνεται λογικό να στέλνει ο Trump ένα αποδεδειγμένα απροστάτευτο σκάφος να βομβαρδίσει την Συρία ή επιδιώκει να το βυθίσουν οι Ρώσσοι για να δικαιολογηθεί η έναρξη των εχθροπραξιών στην Συρία;
Ο συμβολισμός της επιλογής του σκάφους με το συγκεκριμένο όνομα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος.
Ο Donald Cook ήταν παρασημοφορημένος πεζοναύτης μετά θάνατον, που πέθανε στα χέρια των Βιετκόνγκ στο Βιετνάμ, όντας αιχμάλωτος πολέμου και ευρίσκεται θαμμένος σε κενοτάφιο ως ήρωας πολέμου.
ΠΗΓΗ 
Eίναι συνηθισμένο οι Ρώσσοι να προειδοποιούν τον Trump ότι θα καταρρίψουν όλους τους πυραύλους, που θα εκτοξευθούν προς την Συρία, τονίζοντας ότι θα κτυπήσουν και τους φορείς, από όπου θα εκτοξευθούν οι πύραυλοι;

O Τrump σε μήνυμά του στο Twitter αποδεδέχθηε την πρόκληση των Ρώσσων και επιβεβαίωσε ότι θα γίνει επίθεση με πυραύλους και μάλιστα «έξυπνους».

Tώρα που ξέρετε ότι θα γίνει, ας δούμε πώς θα γίνει.
Οι παγκόσμιες συρράξεις δεν γίνονται με προειδοποίηση.
Το σφάλμα αυτό, θα οδηγήσει σε οικονομική αναταραχή στα παγκόσμια χρηματιστήρια και στις αγορές.
Η τιμή του πετρελαίου ήδη τσίμπησε και λογικό θα ήταν να περιμένουμε και ενίσχυση του δολλαρίου.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Επειδή οι εξελίξεις έχουν προεξοφληθεί, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να καταρρεύσουν το επόμενο τριήμερο όλες οι αγορές συγχρόνως, περιλαμβάνοντας και την Αμερικανική αγορά.
Τότε ο πανικόβλητος Donald Trump θα δώσει εντολή εκτοξεύσεως των πυραύλων του και όλοι θα καταρριφθούν από την ρωσσική αεράμυνα, όπως ακριβώς έγινε με την αντίστοιχη απόπειρα του Obama το 2014.
O πληγωμένος εγωισμός του κου Trump θα τον οδηγήσει να κτυπήσει την Συρία με αεροσκάφη stealth τύπου F-117 και όχι με τα πολυφημισμένα F-35, που αποδεδειγμένα είναι ορατά στην Συριακή αεράμυνα και στους S-400.
To παρακάτω ατύχημα του ισραηλινού F-35 απεδόθη σε δύο πελαργούς, αλλά οφειλόταν στην δράση των Συριακών S-200.

ΠΗΓΗ  
O Trump φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Ερντογάν για την απομάκρυνση του Assad από την ηγεσία της Συρίας με αντάλλαγμα την αποχώρηση των Τούρκων από το Αφρίν.
Μία παρόμοια συμφωνία όμως δεν είναι αποδεκτή από την Ρωσσία του Πούτιν.
Πρόσφατα ο Πούτιν επεσκέφθη την Τουρκία και φαίνεται αδιανόητο να μην ενημέρωσε τον Ερντογάν για τα σχέδια και τις επιδιώξεις της Ρωσσίας για την Συρία.
Η εμφάνιση του Αμερικανικού στόλου με ένα αεροπλανοφόρο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Συρίας θα μπορούσε να προμηνύει κάποιαν απόβαση και δημιουργία προγεφυρώματος στην ακτή.
Αλλά σε ποιάν ακτή θα γίνει αυτή η απόβαση;

O ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Στην ακτή της Αλεξανδρέττας (Iskenderum) στην Τουρκία, στην οχυρωμένη ακτή της Συρίας, σε κάποιαν ακτή του Λιβάνου ή στην Χάιφα του Ισραήλ;
Το Ισραήλ αυτή την περίοδο απειλείται από μεγάλα πλήθη Αράβων στα σύνορα με την Γάζα και φοβάται ότι μπορεί να δεχθεί επίθεση και από τον Λίβανο.
Μέσω δηλώσεων του υπουργού Άμύνης, το Ισραήλ απείλησε ότι, εάν το Iράν επιχειρήσει εναντίον του Ισραήλ μέσω Συρίας, το Ισραήλ θα «αποκεφαλίσει» το καθεστώς του προέδρου Assad.
ΠΗΓΗ 
Συγκεκριμένα απείλησε ότι ο «Άσσαντ και το καθεστώς του θα «εξαφανισθεί» από τον χάρτη και από τον κόσμο».
Η απειλή αυτή υποδηλώνει πολιτική δολοφονία με ξαφνικό πλήγμα και όχι βέβαια μέσω ανοικτού πολέμου.
Τα ισραηλινά μαχητικά ευρίσκονται στο έλεος της Συριακής αεράμυνας, καθώς οι S-400 με την εμβέλεια τους καλύπτουν όλα τα προωθημένα ισραηλινά αεροδρόμια.
Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι όλες οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας έγιναν με ρίψη πυραύλων από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Το Ισραήλ έχει τους λόγους του να απειλεί το Ιράν, καθώς απεκαλύφθη ότι πριν ένα μήνα «αόρατα» αεροσκάφη του ανεγνώριζαν τους πυρηνικούς στόχους του Ιράν.
Το σενάριο εργασίας, λοιπόν, προβλέπει απόβαση Αμερικανικών δυνάμεων πεζοναυτών στην Αλεξανδρέττα, πλήγματα με «έξυπνους» πυραύλους στους συριακούς S-400 και ενδεχομένως στα καταλύματα της κυβερνήσεως του ‘Ασσαντ και ταυτόχρονο πλήγμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Busher.
H παραπάνω πυρηνική μονάδα δουλεύει από το 2013 στο 100% της δυναμικότητός της με καύσιμο ουράνιο και είναι γερμανικής και ρωσσικής τεχνολογίας.
Η καταστροφή αυτής της μονάδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής και εκ του λόγου αυτού οι κατασκευές θα έχουν σχεδιασθεί να αντέχουν σε μεγάλες καταπονήσεις.
ΠΗΓΗ 
Πότε αναμένεται να γίνει αυτό;
Mία νύκτα χωρίς φεγγάρι μετά τις 16 Απριλίου εφέτος.
Η απόβαση πάντως των Αμερικανών στην Αλεξανδρέττα, αν πραγματοποιηθεί, απαιτεί την συναίνεση της Τουρκίας με επίκληση των υποχρεώσεών της από την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
Θα συναινέσει ο Ερντογάν, εάν του υποβληθεί παρόμοιο αίτημα από τους Αμερικανούς και εάν όχι, πώς θα γίνει αυτό αντιληπτό από τον Πούτιν, αλλά και από το τουρκικό εκλογικό ακροατήριο του Eρντογάν;
Ας ευχόμαστε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα χρειασθεί να πραγματοποιηθεί τώρα.
Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις και οι «πρόθυμο» παίκτες, αλλά μία σύγκρουση στην Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική καταστροφή.
Ούτε η Αμερική, ούτε η Ρωσσία, αλλά ούτε και η Ευρώπη αντέχει σήμερα οικονομικά να εμπλακεί σε έναν πόλεμο, που δεν μπορεί να κερδηθεί πριν ισοπεδωθεί το Ισραήλ και το Ιράν από αμοιβαία πυρηνικά πλήγματα…
John Drake

 

 

ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ……

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνες ελλαδα

Σκοτωνόμαστε να διατυμπανίζουμε ότι είμαστε Έλληνες,

ΌΜΩΣ έχουμε Ξεχάσει τι Σημαίνει να Είσαι Έλληνας.

Έχουμε ξεχάσει ποιά είναι τα ΙΔΑΝΙΚΑ των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει ποιές είναι οι ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει ποιά είναι η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει την ΑΠΟΣΤΟΛΗ των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει το ΚΑΘΗΚΟΝ και την ΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΙΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει σε Μεγάλο Βαθμό την ΓΛΩΣΣΑ των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει, ΑΝ την Μάθαμε Ποτέ, την ΙΣΤΟΡΙΑ των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει την ΚΑΤΑΓΩΓΗ των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει τους ΓΕΝΑΡΧΕΣ των Ελλήνων.

Έχουμε ξεχάσει … και ΤΙ δεν έχουμε ΞΕΧΑΣΕΙ !!!!

– Και μετά απ‘ όλα αυτά ΘΕΛΟΥΜΕ να ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ Έλληνες !!

Αυτό και αν είναι ΘΡΑΣΟΣ και ΜΩΡΟΤΗΤΑ !

Πρίν να Θελήσουμε να Λεγόμαστε Έλληνες,

πρέπει να Μάθουμε να Είμαστε Έλληνες και να Ζούμε σαν Έλληνες !!!!

Πηγή

 

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: «Όσο σε ένα λαό η ψυχή είναι ζωντανή και δυνατή, τίποτε δεν χάνεται»


«Να παραδοθεί με τη δύναμη του Κυρίου μας Ιησού, ο άνθρωπος αυτός στο σατανά για το σωματικό του αφανισμό, έτσι ώστε να σωθεί το πνεύμα του την ημέρα του Κυρίου (Α’ Κορινθίους 5: 5).

Τι είναι ακριβό και τι είναι φθηνό;

Οι άνθρωποι μιλάνε και τσακώνονται ασταμάτητα, για την αξία και για την τιμή κάθε πράγματος.

Τι είναι φθηνό; Τι είναι ακριβό, όσον αφορά τον άνθρωπο; Συνέχεια ανάγνωσης

 

Τμήματα του ναού και η χρήση τους

Τμήματα του ναού και η χρήση τους   

Στην τέχνη της ναοδομίας συναντάμε στοιχεία που στις μέρες μας έχουν αρχίσει να χάνουν την σημασία τους.

Γνωρίζουμε ότι ο χριστιανικός ναός διαιρείται σε τρία μέρη, το νάρθηκα, τον κυρίως ναό και το Ιερό ή αλλιώς Άγιο Βήμα. Ο διαχωρισμός αυτός αντιστοιχεί στις διάφορες τάξεις των χριστιανών καθώς παρατηρούμε ότι ο χώρος του νάρθηκα ήταν ο τόπος των κατηχουμένων, του κυρίου ναού για τους πιστούς και το Ιερό για τον κλήρο.

Ο Νάρθηκας ή πρόναος είναι χτισμένος στα δυτικά του ναού και επικοινωνεί με τον κυρίως ναό με τρείς θύρες, εκ των οποίων η μεσαία που οδηγεί στο κεντρικό κλίτος ονομάζεται βασιλική. Κατά την αρχαιότητα στεκόταν εκεί οι κατηχούμενοι ενώ αργότερα καταργήθηκε τελείως. Σήμερα στο νάρθηκα υπάρχουν τα προσκυνητάρια, το παγκάρι και τα μανουάλια. Στις παλαιοχριστιανικές βασιλικές υπήρχε το αίθριον, μια τετράγωνη αυλή περιτριγυρισμένη με στοές ενώ από τον θ΄αι. όπου άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι  καμπάνες, χτίστηκαν τα κωδωνοστάσια.

Το μεγαλύτερο μέρος του ναού είναι αυτό του κυρίως ναού. Εκεί βρίσκεται ο Σολέας όπου είναι το τμήμα κοντά στο Ιερό και συνήθως είναι υπερυψωμένο καθώς χωρίζεται με κάγκελα από τον υπόλοιπο χώρο. Ο δεσποτικός θρόνος σήμερα βρίσκεται στο δεξιό μέρος του κυρίως ναού. Παλιότερα βρισκόταν πίσω από την Αγία Τράπεζα αλλά μετά την επικράτηση του υψηλού τέμπλου που κρύβει τη θέα του Ιερού από το λαό, μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση. Ο άμβων είναι το βήμα όπου διαβάζεται το ευαγγέλιο και γίνεται το κήρυγμα. Στους αρχαίους ναούς ο άμβων ήταν στο κέντρο του ναού και είχε δύο σκάλες, μία προς τα ανατολικά και μία προς τα δυτικά. Εκεί έψελναν οι ψάλτες και διαβάζονταν τα αυτοκρατορικά διαγγέλματα. Σήμερα βρίσκεται στο αριστερό μέρος του κυρίως ναού συνήθως υπερυψωμένος σε μια κολώνα της αριστερής κιονοστοιχίας.

Τα αναλόγια δημιουργήθηκαν μετά την κατάργηση του άμβωνα από το κέντρο του κυρίως ναού. Η αντιφωνική ψαλμωδία δημιούργησε δύο χορούς, έναν από τα δεξιά και έναν από τα αριστερά. Τα στασίδια είναι ξύλινα καθίσματα και είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε ο πιστός να κάθεται και να στέκεται όρθιος για να ακουμπάει στους αγκώνες. Παλιότερα ο χώρος του κυρίως ναού ήταν γεμάτος με ξύλινα στασίδια. Ο γυναικωνίτης είναι το μέρος του ναού όπου στέκονται οι γυναίκες πάνω από τον νάρθηκα και τα πλάγια κλίτη, γι’ αυτό λέγεται και υπερώον.

Το τέμπλο ή εικονοστάσιο είναι το διάφραγμα που χωρίζει το Ιερό από το κυρίως ναό. Στους αρχαίους ναούς ήταν χαμηλότερο και λεγόταν δρύφακτα ή στηθαίον. Σήμερα πολλές φορές φθάνει μέχρι την οροφή και έχει τρείς πύλες εκ των οποίων ονομάζεται Ωραία πύλη. Η Ωραία πύλη κλείνει στο κάτω μέρος με χαμηλές θυρίδες που ονομάζονται βημόθυρα και συνήθως εκεί εικονίζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Στο πάνω μέρος υπάρχει μια συρόμενη πόρτα που ονομάζεται καταπέτασμα και εκεί εικονίζεται ο Χριστός ως Μέγας Αρχιερεύς. Προς τα δεξιά της Ωραίας πύλης τοποθετούνται οι εικόνες του Χριστού και του Προδρόμου, ενώ από τα αριστερά οι εικόνες της Θεοτόκου και του Αγίου του ναού. Στις πλάγιες θύρες εικονίζονται οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ ενώ πάνω από την Ωραία πύλη συνήθως εικονίζεται ο Μυστικός Δείπνος.

http://euxh.gr/theologia/leitourgika/tmimata-tou-naoy-kai-i-xrisi-tous

 

Ανάσταση και Αναστημένοι…

Ανάσταση σημαίνει να μπορώ να σ’ αγκαλιάζω δίχως ο θάνατος να τρυπώνει από τις χαραμάδες των χεριών μου.
Ανάσταση σημαίνει το φιλί να πάρει και πάλι την γεύση που είχε πριν την προδοσία.
Ανάσταση σημαίνει να μην έχουν ρυτίδες οι αντοχές και οι ελπίδες μου, τα βράδια να μπορώ να πω καληνύχτα δίχως να φοβάμαι τις απώλειες που θα φέρει το ξημέρωμα.
Ανάσταση σημαίνει το παιδί από το Αφρίν να δει ξανά δίχως αίμα το βαθύ γαλάζιο του ουρανού. Κι το κορίτσι της γειτονιά μας, που η αρρώστια καθήλωσε στο αναπηρικό καρότσι και στο κρεβάτι του πόνου, να ζήσει την μέρα της ολικής αποκαθήλωσης και την μετοχή στην γιορτή της ζωής.
Ανάσταση σημαίνει να πάρουμε πίσω ότι ύπουλα ο θάνατος έκλεψε από το βλέμμα μας. Όλους εκείνους και εκείνα που βίαια μας στέρησε, πρόσωπα και πράγματα, στιγμές και σιωπές, δειλινά και χαραυγές.
Ανάσταση σημαίνει δικαιοσύνη για όλους τους σταυρωμένους της γης.
Απόψε το βράδυ, εκεί στις εκκλησιές, στα κεριά και τις αγκαλιές ο θάνατος θα υποκύψει. Ο Χριστός σκορπά το φως και την ελπίδα σε στήθη βαριά ως μνήματα. Κατεβαίνει στο άδη της καρδιάς, στην πιο σκοτεινή ώρα της ψυχής μας, λιγο πριν την ολική απόγνωση, και κηρύτει οτι η ζωή κέρδισε τον θάνατο.
Ο Χριστός θα γίνει η απαρχή της βασιλείας Του Θεού. «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί ως ιαχή αιώνιας νίκης απέναντι στο θάνατο, που πλέον δεν θα μπορεί να χαλάσει τα πιο όμορφα ταξίδια της ψυχής μας…

http://plibyos.blogspot.gr/
 

Πρός νέον ἐρωτήσαντα περί τῆς «εὐχῆς»

Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής, Έκφρασις Μοναχικής Εμπειρίας: Επιστολή A΄

Ἀνθολόγιο ἀποσπασμάτων ἐπιστολῶν ἐκ τοῦ βιβλίου
«ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ»
Γέρων Ἰωσήφ ὁ Ἡσυχαστής
Ἐπιστολή Α΄
Πρός νέον ἐρωτήσαντα περί τῆς «εὐχῆς»

… Λοιπόν ἡ πρᾶξις τῆς νοερᾶς προσευχῆς εἶναι νά βιάσῃς τόν ἑαυτόν σου νά λέγῃς συνεχῶς τήν εὐχήν μέ τό στόμα, ἀδιαλείπτως. Εἰς τήν ἀρχήν γρήγορα· νά μήν προφθάνῃ ὁ νοῦς νά σχηματίζῃ λογισμόν μετεωρισμοῦ. Νά προσέχῃς μόνον στά λόγια: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησόν με». Ὅταν αὐτό πολυχρονίσῃ, τό συνηθίζει ὁ νοῦς καί τό λέγει. Καί γλυκαίνεσαι ὠσάν νά ἔχῃς μέλι στό στόμα σου. Καί θέλεις ὅλο νά τό λέγῃς. Ἄν τό ἀφήνῃς, στενοχωρεῖσαι πολύ.
Ὅταν τό συνηθίσῃ ὁ νοῦς καί χορτάσῃ – τό μάθῃ καλά – τότε τό στέλνει εἰς τήν καρδίαν. Ἐπειδή ὁ νοῦς εἶναι ὁ τροφοδότης τῆς ψυχῆς καί ὅ,τι καλόν ἤ πονηρόν ἰδῇ ἤ ἀκούσῃ ἡ δουλειά του εἶναι νά τό κατεβάσῃ εἰς τήν καρδίαν, ὅπου εἶναι τό κέντρον τῆς πνευματικῆς καί σωματικῆς δυνάμεως τοῦ ἀνθρώπου, ὀ θρόνος τοῦ νοῦ· λοιπόν, ὅταν ὁ εὐχόμενος κρατάῃ τόν νοῦν του νά μήν φαντάζεται τίποτε, ἀλλά προσέχει μόνον στά λόγια τῆς εὐχῆς, τότε ἀναπνέοντας ἐλαφρά μέ κάποιαν βίαν καί θέλησιν ἐδικήν του τόν κατεβάζει εἰς τήν καρδίαν· καί τόν κρατεῖ μέσα δίκην κλεισούρας, καί λέγει μέ ρυθμόν τήν εὐχήν:
– Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ἐλέησόν με!
Εἰς τήν ἀρχήν λέγει μερικές φορές τήν εὐχήν καί παίρνει μίαν ἀναπνοήν. Κατόπιν, ὅταν συνηθίσῃ νά στέκῃ ὁ νοῦς εἰς τήν καρδίαν, λέγει εἰς κάθε ἀναπνοήν μίαν εὐχή. «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ»: ἐμβαίνει ἡ ἀναπνοή, «ἐλέησόν με»: ἐβγαίνει. Αὐτό γίνεται μέχρις ὅτου ἐπισκιάσῃ καί ἀρχίσῃ νά ἐνεργῇ ἡ χάρις μέσα εἰς τήν ψυχήν· μετά πλέον εἶναι θεωρία.
Λοιπόν παντοῦ λέγεται ἡ εὐχή· καί καθήμενος καί στό κρεβάτι καί περιπατώντας καί ὄρθιος. «Ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε, ἐν παντί εὐχαριστεῖτε», λέγει ὁ Ἀπόστολος. Δέν πρόκειται ὅμως μόνο ὅταν πλαγιάζῃς νά προσεύχεσαι. Θέλει ἀγῶνα· ὄρθιος – καθήμενος. Ὅταν κουράζεσαι, κάθεσαι. Καί πάλιν ὄρθιος. Νά μή σέ πιάνῃ ὁ ὕπνος.
Αὐτά λέγονται «πρᾶξις». Δεικνύεις τή προαίρεσίν σου εἰς τόν Θεόν· τό δέ πᾶν ἔγκειται εἰς Αὐτόν, ἐάν σοῦ δώσῃ. Ὁ Θεός εἶναι ἡ ἀρχή καί τό τέλος. Ἡ χάρις Του ἐνεργεῖ ὅλα. Αὐτή εἶναι ἡ κινητήριος δύναμις.
ΕΚΔΟΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

 

 

«Με αεροπλάνο έχει σχέση. Θα γλυτώσης, θα σταθής τυχερός … φύγε, φύγε τώρα» ~ Η αεροπορική τραγωδία και ο Άγιος Πορφύριος.-

«Το 1987 είχα επισκεφτή για πρώτη φορά το Άγιον Όρος, γιατί είχαν αρχίσει μέσα μου έντονες πνευματικές ανησυχίες, και πήγαινα σε Μοναστήρια και ήθελα να συζητώ με γέροντες μοναχούς.

Κάποιος συγγενής που είχε νοσηλευτή στην Πολυκλινική Αθηνών μου μίλησε για τον Γέροντα Πορφύριο, πως είναι αγία μορφή και πως είναι διορατικός, διότι και του ίδιου του αποκάλυψε κάτι κρυφό του. Επίσης πως έδειχνε πολλή αγάπη στους ασθενείς, τους παρηγορούσε, τους φρόντιζε, τους εξομολογούσε και όλος ο κόσμος εκεί τον αγαπούσε πολύ. Έτσι ο συγγενής μου αυτός μας παρακίνησε να τον επισκεφτούμε στο Μήλεσι.
»Ήταν τέλη Οκτωβρίου 1989 (Παρασκευή ή Σάββατο), όταν πήγα στο Μήλεσι μαζί με έναν φίλο μου. Ήμουνα τότε φοιτητής στην ΑΣΟΕ. Όταν φτάσαμε, είδαμε πάρα πολύ κόσμο να περιμένη και απογοητευτήκαμε. Βγάλαμε μια αναμνηστική φωτογραφία και σε λίγο μία μοναχή είπε: «Είπε ο Γέροντας, τα παιδιά που ήρθαν από το μακρυνό νησί να περάσουν πρώτα». Εμείς δεν σηκωθήκαμε, διότι πιστεύαμε πως κάποιοι άλλοι θα είναι αυτοί. Αφού το επανέλαβε η μοναχή και κανείς δεν σηκωνόταν, σηκωθήκαμε εμείς, ρωτήσαμε αν είναι κάποιος άλλος και τελικά μπήκαμε μέσα, διότι μόνο εμείς είχαμε έρθει αεροπορικώς από νησί (Κάρπαθο).
»Τα χέρια του ήταν καλυμμένα με πανιά και, όταν σκύψαμε να πάρουμε την ευλογία του, τα τράβηξε. Μας μίλησε για τρία πράγματα· για την αγάπη, για την ταπείνωση και ότι πρέπει κάθε Κυριακή να εκκλησιαζώμαστε. Σε μένα είπε:
«Πρόσεξε, πρόσεξε, πρόσεξε, γιατί θα ταλαιπωρηθής πάρα πολύ με την υγεία σου. Όμως θα πας έως τα γεράματα, θα υποφέρης, αλλά θα τα καταφέρης».
Και λίγο αργότερα, μου είπε:
– Θα γίνη κάτι στην ζωή σου, αλλά θα περάση χωρίς να το πάρης χαμπάρι.
– Τι θα είναι; αρρώστια θα περάσω; Τον ερώτησα.
– Όχι, όχι, είσαι τυχερός, θα γλυτώσης …
»Όταν σηκωθήκαμε να φύγουμε, γύρισα ανήσυχος και τον ξαναρώτησα τι θα είναι αυτό; Ήταν εμφανής η αγωνία μου. Μου απάντησε:
«Με αεροπλάνο έχει σχέση. Θα γλυτώσης, θα σταθής τυχερός … φύγε, φύγε τώρα».

»Στις 5 Φεβρουαρίου 1991, που ήμουν δόκιμος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία, είχε προγραμματιστή μία πτήση με C130 από Ελευσίνα για Χανιά και μετά Ηράκλειο για λόγους άσκησης.
Ξαφνικά, και ενώ ήμουν να πετάξω και εγώ, αλλάζει το πρόγραμμα και ο Επισμηναγός με φωνάζει και μου λέει:
«Δόκιμος; πάρε, διάλεξε πέντε σμηνίτες και βγάλτους από την λίστα επιβίβασης. Εσείς δεν θα έρθετε μαζί μας». 
Το αεροσκάφος θα πήγαινε πρώτα στον Βόλο, από όπου κανονίσανε να παραλάβουν και έξι άτομα (σμηνίτες), και μετά θα φεύγαν για Χανιά και Ηράκλειο.
»Στεναχωρέθηκα πολύ, διότι μετά την άσκηση στην Κρήτη θα έφευγα για Κάρπαθο, για την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Διάλεξα πέντε σμηνίτες με κριτήριο να είναι από παραμεθόριες περιοχές. Ωστόσο άμεσα έκανα ενέργειες να συμπεριληφθώ και εγώ στην πτήση. Μίλησα ιδιαίτερα και παρεκάλεσα τον Επισμηναγό, ιπτάμενο Κυβερνήτη του C130 κ. Μπίνια Ιωάννη. Λυπημένος, όμως, είδα το αεροσκάφος να φεύγη.
»Ήταν χειμώνας και είχε πολλή κακοκαιρία (χιόνια, ομίχλη…). Ο Κυβερνήτης ήταν πολύ έμπειρος – έκανε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα επί χρόνια αυτήν την πτήση. Όμως υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του και επεχείρησε να ακολουθήση έναν συντομώτερο δρόμο και λόγω ομίχλης τελικά έπεσε στο όρος Όφρυς στην Εύβοια.
Δυστυχώς όλα τα συνεργεία αναζήτησης του C130 αδυνατούσαν να το εντοπίσουν λόγω πυκνής ομίχλης. Το βρήκαν μετά από τέσσερις ημέρες στο σημείο πτώσης του.
»Συνολικά 63 νεκροί, 57 σμηνίτες και 6 μόνιμοι (Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί). Όσοι είχαν επιζήσει μετά την πτώση βρέθηκαν καταφαγωμένοι από τα τσακάλια. Δεν έζησε κανείς.
»Η στρατιωτική υπηρεσία μας έδωσε από ένα μήνα άδεια αναρρωτική και επισκεπτόμασταν το 251 ΓΝΑ (Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας) για ψυχολογική υποστήριξη.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, 5 Φεβρουαρίου, τηλεφωνιόμαστε εμείς οι έξι που την τελευταία στιγμή βγήκαμε από την πτήση και θυμόμαστε το θλιβερό γεγονός.
Εγώ ιδιαίτερα θυμάμαι τον άγιο Πορφύριο, που δύο χρόνια πριν είχε «δει» με την Χάρη τα γεγονότα αυτά…
https://amfoterodexios.blogspot.gr/