Καθαρή Δευτέρα και Μεγάλη Σαρακοστή: Το βαθύτερο νόημα τους

Πρωτοπρεσβυτερος π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος

Στα πολλά χρόνια που πέρασαν, μας είχε δοθεί η ευκαιρία πολλές φορές να μιλήσουμε για τη νηστεία καθώς επίσης να αναλύσουμε πότε το Ευαγγελικό και πότε το Αποστολικό ανάγνωσμα.
Τελευταία ημέρα σήμερα του Τριωδίου χριστιανοί μου, Κυριακή της Τυρινής. Και από αύριο Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Σήμερα η συγνώμη και από αύριο οι ημέρες του πένθους και της νηστείας σωματικής, αλλά κυρίως όμως πνευματικής νηστείας. Αύριο είναι ημέρα αργίας. Η εκκλησία μας πενθεί και αρχίζει από πρωίας με πολύωρες κατανυκτικές ακολουθίες και προσευχές. Οι περισσότεροι όμως από μας τους ορθοδόξους χριστιανούς ακολουθούμε λαϊκές παραδόσεις και όχι θρησκευτικές. Έτσι λοιπόν οι χριστιανοί μας θα βγουν στην ύπαιθρο με τα λεωφορεία, με τα αυτοκίνητά τους, θα το στρώσουν στο γλέντι, στο χορό και στη μέθη, την οποία όπως ακούσατε στο Αποστολικό ανάγνωσμα πόσο την καυτηριάζει ο λόγος του Θεού… Βέβαια, το να υψώσουν τα παιδιά το χαρταετό τους αυτό δεν είναι κακό, που θα γιορτάσουν τα κούλουμα και άλλα έθιμα…θα μείνουν όμως, και αυτό είναι σημαντικό, μακριά από αυτό που ζητά αυτή την ημέρα η Ορθόδοξος Εκκλησία μας. Συνέχεια ανάγνωσης

 

Όμορφες μπαλάντες σε δύσκολους καιρούς

Ο δίσκος «Με στόμα που γελά» είναι η νέα ολοκληρωμένη δουλειά του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που κυκλοφορεί από σήμερα , 16 Φεβρουαρίου,. Η καινούρια συνεργασία με με τον φίλο και «συναγωνιστή» του εν τοις άσμασι Σωκράτη Μάλαμα αποτυπώνεται σε μια δωδεκάδα συνθέσεων , που θα γοητεύσουν τους περισσότερους , ενώ κάποιες θα ξενίσουν εξαιτίας του «προχωρημένου» πεζοτραγουδιστικού χαρακτήρα τους Από το φιλόδοξο «Με στόμα που γελά» ξεχωρίσαμε δύο μπαλάντες ( «Απόδραση» και «Σκέψη μου ξημερωμένη» ) για το άρωμα του δημοτικού τραγουδιού που κουβαλάνε αλλά και το αγαπημένο ρεμπετογενές πάθος του Μάλαμα.

 

«΄Επεσα πάτερ. Τι να κάνω;»

Αποτέλεσμα εικόνας για επεσες σηκω

Ενας μοναχός εξωμολογήθηκε στον Αββά Σισώη: «΄Επεσα πάτερ. Τι να κάνω;»

«Σήκω», του είπε, με τη χαρακτηριστική του απλότητα ο άγιος Γέροντας.

«Σηκώθηκα Αββά μα πάλι έπεσα στην καταραμένη αμαρτία», ομολόγησε με θλίψη ο αδελφός.
«Και τι σε εμποδίζει να ξανασηκωθείς;»
«Ως πότε Αββά» ρώτησε ο αδελφός.
«΄Εως ότου να σε βρή ο θάνατος ή στην πτώση ή στην έγερση. Δεν είναι γραμμένο όπου ευρώ σε, εκεί και κρινώ σε; Μόνο εύχου στο Θεό να βρεθείς την τελευταία σου στιγμή σηκωμένος με την αγία μετάνοια.» του εξήγησε ο Αββάς Σισώης.