Ο Καλαβρύτων για τον θρησκειολογικό αχταρμά της Αθήνας: Συνεπίσκοποι, τα συλλυπητήριά μου!

Διαθρησκειακή σύσκεψη Αθηνών

 

ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ

KAI ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ «BONJOUR»

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΤΑ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ»!!!!

(Λαϊκή παροιμία)

Πολλά θα δουν ακόμη τα μάτια μας! Αναφερόμεθα στην Πανθρησκειακή ή Διαθρησκειακή Συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο των Εξωτερικών στις 30 & 31 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Συνέχεια ανάγνωσης

 

«Θ’ αρνιόμουν το Χριστό, αν ήταν να σκοτώσουν τα παιδιά μου;»

http://www.pemptousia.gr/wp-content/uploads/2015/08/17a1_AgiesSofiaAgapiPistiElpida.jpg
»Ένας Άγιος πατέρας…’
Μητροπολίτη  Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου Ράντοβιτς

Μιλώντας κάποτε στο αρχονταρίκι (αίθουσα φιλοξενίας) αγιορείτικης Μονής, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος Ράντοβιτς αναφέρθηκε στην αγιασμένη μορφή του πατέρα του.

Θυμήθηκε ότι στα χρόνια της αθεϊστικής Γιουγκοσλαβίας, τότε που κανείς δεν τολμούσε να πάει στην Εκκλησία, ο πατέρας του τούς έπαιρνε και τους πήγαινε τακτικά για να κοινωνουν. Στο χωριό, του είχαν προτείνει να γίνει δάσκαλος, επειδή είχε τελειώσει Λύκειο. Κι εκείνος απάντησε: «Δεν θέλω να αναλάβω, γιατί θα αναγκαστώ να διδάσκω αθεΐα».

«Ένα βραδάκι», διηγείται ο επίσκοπος Αμφιλόχιος, μετά τις αγροτικές δουλειές, είχαμε μαζευτεί όλα τα αδέλφια μου, επτά παλληκάρια, και συζητούσαμε περί ομολογίας της πίστεως. Ο μακαρίτης ο μεγαλύτερος αδελφός μου ελεγε ότι δεν πρέπει να εξωτερικεύουμε την πίστη μας. Εγώ, τεταρτοετής της Θεολογικής Σχολής τότε, έλεγα το αντίθετο….

Ο πατέρας άκουγε τη συζήτηση και σε μία στιγμή λέει:

Ακούστε, παιδιά μου. Έχω εσάς, επτά γιους, και είμαι έτοιμος να χύσω και την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για σας. Όμως να θυμάστε αυτό που σας λέω…

Αν ερχόταν κάποιος να μου πει: «Διάλεξε. Ή θα αρνηθείς το Χριστό, ή θα σου σκοτώσουμε τους επτά γιους», εγώ θα έλεγα (και τον πιάσανε τα κλάματα τον καημένο):

«Ο Θεός τα έδωσε. Ο Θεός τα πήρε (*). Δεν είναι δικά μου. Του Θεού είναι. Το Χριστό δεν Τον αρνούμαι».

«Έκλαιγε σαν μικρό παιδί. Μου έχει μείνει άκόμα», έλεγε ο επίσκοπος Αμφιλόχιος.

Ο αγιασμένος Σέρβος πατέρας δεν είπε κάτι καινούργιο.

Με την ομολογία του (έστω κι αν δεν βρέθηκε στη δύσκολη θέση να την εφαρμόσει) προστέθηκε στη μεγάλη χορεία των αγίων γονέων, που ενθάρρυναν και ήταν παρόντες στο μαρτυρικό θάνατο των παιδιών τους και οι περισσότεροι τους ακολούθησαν στο μαρτύριο: Αγία Σολομονή (μάνα των αγίων Επτά Μακκαβαίων), η μητέρα του αγίου Μελίτωνα (ενός από τους Σαράντα Μάρτυρες), Αγία Ανθία (μάνα του αγίου Ελευθερίου), Αγία Σοφία με τις τρεις θυγατέρες της και πολλοί άλλοι.

Τα συγκλονιστικά λόγια του πατέρα που αναφέραμε, ουσιαστικά θέλουν να δηλώσουν το εξής απλό: «Αν αρνηθώ το Χριστό, τότε παύω να είμαι Πατέρας σας (το Π με κεφαλαίο). Και αντί για την ανάμνηση της ζωογόνου πατρικής αγκαλιάς, σας αφήνω μία θανατηφόρα κληρονομιά.

Σας τραβάω, με το παράδειγμά μου, σε ένα δρόμο αιώνιου θανάτου και καταστροφής.

Κι εγώ δεν σας γέννησα για να καταστραφείτε και να χαθείτε για πάντα. Σας γέννησα για να σωθείτε και για να ζείτε για πάντα Ζωή Αληθινή.

Γι’ αυτό καλύτερα να σας καμαρώνω – Αιώνια Ζωντανούς – Μάρτυρες της Αλήθειας, παρά εσείς να επιβιώσετε με το στίγμα: “Τα παιδιά του αρνησίχριστου” και εγώ να είμαι αναπολόγητος στο φοβερό βήμα του Χριστού»!

Με τις ευχές και τις πρεσβείες όλων των αγίων γονέων της Εκκλησίας μας, ας ανοίγουμε σωστά τις αγκαλιές μας για τα παιδιά μας, δίνοντάς τους αγάπη, που τα τρέφει και τα σώζει. Και αυτό θα γίνεται πραγματικότητα, μόνο όταν εμείς αγωνιζόμαστε σταθερά να ζούμε μέσα στην Αγκαλιά του Θεού, στην Εκκλησία Του.

Περιοδικό Λυχνία Νικοπόλεως – Τεύχος Απριλίου – π. Β. Λ.

(*) Η απάντηση του δικαίου Ιώβ όταν τον πληροφόρησαν ότι σκοτώθηκαν τα παιδιά του.

——————————————————————-

 

 

Σκέψεις ποιητικές και ένθεες …

Δεν θέλω να πείσω,
μα να ζήσω.
Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο,
μα να ξυπνήσω.
Δεν έχω εμμονή
με την αμαρτία σου,
αφού κι εγώ αμαρτάνω.
Ψάχνω πίσω απ’ αυτή,
την ομορφιά σου την κρυμμένη.
Δεν σε κρίνω,
δεν με έστειλε ο Θεός γι’ αυτό.
Δεν μου δίνει χαρά η πίεση,
μα η ελευθερία
που προσκαλεί
στην αγάπη του Θεού.
Ιεραποστολή μου
θέλω να ‘ναι η χαρά μου.
Η πίστη μου,
να μη φέρνει λογομαχίες,
μα ανάσα
εκεί που νιώθεις να πνίγεσαι.
Κι όταν πεινάς,
να σου δίνω λίγο ζεστό ψωμί.
Κι όταν διψάς,
να μη λέω λόγια σκέτα.
Κι όταν πεθαίνεις
να σου ψιθυρίζω
¨Χριστός ανέστη!¨

Κι ας κάνει κρύο…

 

Ανακάλυψε τον Θεό μέσα στο κελί…


Η Μ.Α. -έγκλειστη μέχρι πρότινος στις γυναικείες Φυλακές του Ελεώνα- λίγο προτού μεταφερθεί στο δικαστήριο, άφησε ένα συγκλονιστικό γράμμα στον πνευματικό της π. Γεώργιο Μπάμπο (άμισθος ιερέας), ο οποίος στάθηκε δίπλα της σαν αληθινός πατέρας.

Η ελπίδα στον Θεό λυτρώνει αυτούς που έπεσαν στην αμαρτία, ανορθώνει τους πληγωμένους, λύνει τα δεσμά των αιχμαλωτισμένων. Ρίχνει βάλσαμο παρηγοριάς στα τραύματα της καρδιάς που πενθεί» αναφέρει ο Αγιος Νεκτάριος. Αυτό ακριβώς το βάλσαμο ανακάλυψε και η Μ.Α., μια βασανισμένη νεαρή γυναίκα, η οποία μέχρι πρότινος υπήρξε τρόφιμος των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα Θηβών. 
Η παραμονή της στο σωφρονιστικό ίδρυμα είχε αποτέλεσμα να ανακαλύψει την αγάπη του Θεού προς τα πλάσματά Του μέσα από τη γνωριμία της με τον άμισθο ιερέα των φυλακών π. Γεώργιο Μπάμπο. 
Στο έργο του π. Γεωργίου έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές, καθώς αθόρυβα και ταπεινά έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην ανακούφιση των έγκλειστων γυναικών. Μέσα σε αυτά τα επίγεια κολαστήρια συναντά καθημερινά γυναίκες που για διάφορους λόγους έχασαν
τον προσανατολισμό τους. Και είναι εκεί, με σκοπό να τις ανακουφίσει, να τους μεταφέρει την ελπίδα του Χριστού, να γιατρέψει τις ανοιχτές πληγές σε όσες το επιθυμούν, σε όσες μετανοούν με ειλικρίνεια, καθώς γνωρίζει πως η λύτρωση έρχεται μέσω της ψυχικής κάθαρσης, που παραπέμπει στη μετάνοια.
Η Μ.Α. αποφάσισε να γονατίσει με παρρησία κάτω από το πετραχήλι του παπα-Γιώργη παραμονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Σε αυτό «ακούμπησε» όλους τους καημούς και τα κρίματά της, αλλά και ένα τραγικό μυστικό που έκρυβε μέσα της από τότε που ήταν κοριτσάκι, το οποίο τη στιγμάτισε για όλη της τη ζωή. Θα λέγαμε πως ήταν και η αιτία που η κοπέλα οδηγήθηκε στα σκοτεινά μονοπάτια της παραβατικότητας.
ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ, Η ΕΛΠΙΔΑ
Η Μ.Α. κατάλαβε ότι δεν μπορεί να στηρίζει πια τις ελπίδες της στους ανθρώπους και στις ψεύτικες υποσχέσεις, και συνειδητοποίησε για πρώτη φορά στη ζωή της πως η μόνη παρηγοριά της είναι η ελπίδα της Θείας Χάριτος. Πάνω απ’ όλα, βρήκε τη δύναμη να συγχωρήσει όλους όσοι ήταν υπεύθυνοι για τον εγκλεισμό της στη φυλακή. Η πατρική αγκαλιά του πνευματικού ήταν εκείνο που, τελικά, της έδωσε το θάρρος να συγχωρήσει, να μην καταδικάζει και να μην κατηγορεί πια κανέναν. Μέσα από την επώδυνη επίγνωση του εαυτού της ανακάλυψε τον ίδιο τον Θεό, την αγάπη και τη συμπόνια. Η Μ.Α., λίγο προτού μεταφερθεί στο δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσής της, άφησε στο κελί της ένα γράμμα.
Η ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ
Σε αυτό αναφέρεται σε όσα έζησε την ώρα της εξομολόγησης και όσα ένιωσε κοντά στον πνευματικό της, τον π. Γεώργιο Μπάμπο, ο οποίος την έκανε να νιώσει για πρώτη φορά στη ζωή της τι σημαίνει πατέρας, κάτι που δεν είχε αισθανθεί ποτέ και απεγνωσμένα αναζητούσε έως τα 26 της χρόνια.
Στην επιστολή της γράφει: «Πάτερ Γεώργιε, σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου που δεχτήκατε να ακούσετε, να βοηθήσετε να καθαρίσω ένα βάρος που κουβαλούσα 26 ολόκληρα χρόνια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς ανοίξατε σε μια αβάπτιστη κοπέλα που είχε κάνει αρκετά λάθη, γιατί ποτέ δεν είχε κοντά της αγάπη και στήριξη από κανέναν, την αγκαλιά σας. Η αγάπη σας, η καθοδήγησή σας, ο τρόπος που με δεχτήκατε κοντά στον Θεό και μου δείξατε πόσο μεγάλη είναι η αγκαλιά Του και πόσο μπορεί να συγχωρεί με έκανε να κάνω πολλά μαζεμένα βήματα και να τρέξω κοντά Του και εσείς είστε το χέρι που με τράβηξε στην αγκαλιά Του. Κατάφερα να πω σ’ εσάς, σαν να γίνατε κανονικός μου πατέρας, όλα όσα φοβόμουν, όσα με πονούσαν, όσα με τάραζαν, όλα όσα μου είχαν προκαλέσει μεγάλη πληγή στην ψυχή μου, όλα όσα με έσπρωχναν στα λάθος μονοπάτια, στις λάθος συνήθειες και κόντεψαν να μου καταστρέψουν τη ζωή, ίσως και να μου τη στερήσουν άδικα, γιατί δεν είχα ποτέ περπατήσει στον δρόμο της γνώσης για τον Θεό, τον Θεό που βρήκα στην πιο δύσκολη στιγμή, στον χειρότερο πάτο της ζωής, που τελικά έγινε το πιο σπουδαίο μάθημα. Ευχαριστώ δεν θα σας πω, γιατί αυτό θα ήταν σαν να τελειώνει εδώ η αγκαλιά σας για μένα, ένα παιδί σας, ευχαριστώ λέμε για ένα ποτήρι νερό, για μια αγκαλιά σε ένα περαστικό. Εγώ σ’ εσάς χρωστώ το ότι καθάρισα την ψυχή μου, το ότι πίστεψα πως όσα ένιωθα για τον Θεό είναι αλήθεια, σ’ εσάς χρωστώ -και θα το αποδείξω με τις πράξεις μου στο υπόλοιπο της ζωής μου- πως κατάφερα να βγω στο φως Του και ελπίζω, όσο θα καθαρίζω την ψυχή, το σώμα, τις πληγές, τις συνήθειές μου που με οδήγησαν κοντά στην καταστροφή, ότι εσείς θα είστε κοντά μου να τα βλέπετε και να τα απολαμβάνετε. Αν όχι -γιατί ο Θεός έχει άλλα σχέδια και ίσως δεν μπορέσετε να με έχετε κοντά σας-, εγώ πάντα θα θυμάμαι το πρώτο βήμα που έκανα μέσα στην αγκαλιά σας, θα προσεύχομαι για εσάς και θα ευχαριστώ που είχα τον Θεό κοντά μου μέσα από εσάς και σήμερα, την τελευταία φορά στο εκκλησίασμά σας πριν από το δικαστήριό μου -κομβική στιγμή στη ζωή μου-, κατάφερα να συγχωρήσω εξαιτίας σας το άτομο που σας έχω αναφέρει στις συζητήσεις μας, που μου προκάλεσε μεγάλο πόνο. Μου προτείνατε να ξεχάσω το όνομά του. Επειδή όμως με στιγμάτισε για χρόνια το γεγονός, σήμερα ανέλπιστα κατάφερα μέσα από τα δάκρυά μου να καθαρίσω και να συγχωρήσω το συγκεκριμένο άτομο και έτσι θα κάνω πραγματικότητα τη συμβουλή σας. Θα επικοινωνήσω σύντομα μαζί σας».

 

 

Ο Παναγιώτης της Μαδαγασκάρης

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com

Αποτέλεσμα εικόνας για ιεραποστολη μαδαγασκαρη

Ο Παναγιώτης είναι ο πρωταγωνιστής μίας εκ των μικρών ιστοριών του Εορτολογίου 2015 της Ιεράς Μητροπόλεως Μαδαγασκάρης. Ο ντόπιος νεαρός ασπάστηκε την Ορθοδοξία, μπαίνοντας με ζήλο στη ζωή της ορθοδόξου κοινότητος. Ήταν, μάλιστα, μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας.

Συνέβη, όμως, το εξής:

Ξάφνου, ο Παναγιώτης σταμάτησε να έρχεται στην εκκλησία, ενώ τα μέλη της ιεραποστολής δεν τον είχαν δει για περισσότερο από έναν χρόνο.

 

Μερικοί αναρωτήθηκαν, αν ο Παναγιώτης έχασε τον ζήλο του για την Ορθοδοξία. «Άραγε τον έπεισε η οικογένεια του να επιστρέψει στην πατρογονική του πίστη;». Το 60% του πληθυσμού της Μαδαγασκάρης είναι «ανιμιστές», με τις πιέσεις ευάριθμες και μάλλον καθημερινές.

Όμως, η έκπληξη! Στη γιορτή της Πεντηκοστής, ο Παναγιώτης επέστρεψε. Εμφανίστηκε ευλαβικός στην εκκλησία, με το κεφάλι σκυμμένο, κάνοντας σεμνά τον σταυρό του. Τα μέλη της κοινότητας πήραν μεγάλη χαρά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πλησίασαν διακριτικά τον Παναγιώτη για το που ήταν εξαφανισμένος, για τόσον καιρό.

«Πήγα ανατολικά να βρω δουλειά» τους λέει. Εξήγησε στους αδελφούς ότι ήταν στην πόλη Joamasina, όπου η ορθόδοξος ιεραποστολή δεν είχε ακόμη εκκλησία.

Ο Παναγιώτης συνέχισε: «Μίλησα σε όλους για την Ορθοδοξία. Προσευχόμουν πάρα πολύ».

Ο νεαρός είχε στην τσέπη του ένα κομποσχοίνι.

«Λέω την ευχή του Ιησού κάθε μέρα και προσεύχομαι για εσάς επίσης. Το κομποσχοίνι μου είναι σε πολύ κακή κατάσταση γιατί το χρησιμοποιώ κάθε μέρα. Χρειάζομαι ένα καινούριο».

Όχι μόνον δε ξεριζώθηκε, αλλά είχε τουναντίον ανθίσει! Οι ορθόδοξοι αδελφοί εισέπραξαν συγκίνηση, ενώ ο Παναγιώτης επέστρεψε στην Joamasina κατά την αμέσως επόμενη μέρα.

Η ορθόδοξη ιεραποστολή έχει αμέτρητες τέτοιες ιστορίες. Η Ιερά Μητρόπολη Μαδαγασκάρης αξίζει της προσοχής και της διαρκούς υποστήριξης μας. Πληροφορήσου. Επικοινώνησε. Δώσε. Για να ανθίσουν στην «όγδοη ήπειρο» πολλοί περισσότεροι Παναγιώτηδες.

 

http://constantinoupolin.blogspot.gr/2017/07/blog-post_21.html#more