Ένας ταπεινός Άγιος Βασιλέας

 Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com

Πολλοί απ’ τους δικούς μας αυτοκράτορες ήταν κεράκια αναμμένα και πολύ αγαπούσαν την ταπείνωση μπροστά στον Βασιλέα των Όλων. Είχαν τόση μεγάλη ευσέβεια και τόση πολλή προσευχή, ώστε αγίασαν μέσα στη ζωή τους και έφτασαν σε μέτρα επουράνια.

Δε μιλάμε για ηγέτες μικρούς, μιας μικρής περιφέρειας, ας πούμε, αλλά μιλάμε για ηγέτες παντοδύναμους, δηλαδή βυζαντινούς κοσμοκράτορες, που καθόλου δεν ήταν αλαζόνες, ξέροντας να πέφτουν στα γόνατα και να έχουν ευσέβεια ασύγκριτη για τον Κύριο τους και Θεό τους.

Έξοχο τέτοιο παράδειγμα υπήρξε ο Άγιος Βασιλεύς Θεοδόσιος B’ ο Μικρός ο Ευσεβής, τον οποίον εορτάζει η Εκκλησία μας κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου.

Ο Άγιος Βασιλεύς Θεοδόσιος ο Μικρός, παρότι αυτοκράτωρ και παντοδύναμος και με τόση αίγλη επί του θρόνου του, φαίνεται πως ήταν ταπεινός έως ορίου ακροτάτου.  Διαβάζουμε στον Συναξαριστή του Αγίου Νικοδήμου πως φόρεσε o Θεοδόσιος ένδυμα τρίχινο, ένα ρούχο υφασμένο από τρίχες γιδίσιες, ενώ πέφτοντας χάμω στη γη θρηνούσε και έκλαιε στον Κύριο, μην ξέροντας τι λύση να δώσει στο καίριο πρόβλημα μιας αίρεσης που τάραζε τα σπλάχνα της ευλογημένης επικράτειάς του.

Πράγματι, η μάστιγα της αίρεσης είχε ταράξει τη γαλήνη εντός και εκτός της Εκκλησίας. Εισάκουσε, όμως, ο Θεός την προσευχή του αγίου αυτοκράτορος και αμέσως εδόθη απάντηση με εκείνο το θαύμα θαυμάτων, της φοβερής εκείνης αναστάσεως των Αγίων Επτά Παίδων εν Εφέσω.

Την ιστορία των Επτά Παίδων αξίζει κανείς να τη διαβάσει και να τη βάλει στα διαβάσματα του. Πρόκειται για θαύμα θαυμάτων που βρίσκεται γραμμένο παντού, με το οποίο και πείστηκαν οι άνθρωποι να μην ακολουθούν την αίρεση.

Νίκησε, έτσι, ο Θεοδόσιος με μόνο σπαθί την προσευχή του. Τέτοιος άγιος άνθρωπος ήταν ο αυτοκράτορας. Παρά πολύ ταπεινός, με δάκρυα και θρήνους προσευχής. Γι’ αυτό, τον αγαπούσε ο Θεός και απαντούσε αμέσως στις αιτήσεις του. Και το λοιπόν «εκαταστάθη η βασιλεία του ωσάν μία Eκκλησία» καθώς το γράφει ο Άγιος Νικόδημος μέσα στον Συναξαριστή του.

Και άλλοι δικοί μας αυτοκράτορες υπήρξαν λαμπάδες αναμμένες και άγιοι ταπεινοί του Χριστού. Με πρώτον και καλύτερον, βεβαίως, τον αξεπέραστο Μέγα Κωνσταντίνο. Κι έζησε έτσι το Βυζάντιο αγίες βασιλείες του Θεού που κοσμούν την ιστορία στους αιώνες.

Κ.Γ.Π. – Αύγουστος 2014

 

http://constantinoupolin.blogspot.gr/2017/07/blog-post_73.html#more

 

«Άμα πιστέψεις ότι θα γίνει έτσι…Θα γίνει; Με ποιανού την βοήθεια;».

Φωτογραφία της Κατερίνα Ψαθοπούλου.
Αμαρτάνει κανείς, και μόνον όταν ακούει όσα λένε οι πλανεμένοι. Είναι μερικοί που λένε:
«Άμα πιστέψεις ότι θα γίνει έτσι, θα γίνει».
Αυτό είναι πίστη στον εαυτό τους, αλλά πίσω από τον εαυτό τους είναι το ταγκαλάκι.
Κάνουν θεό τον εαυτό τους και απογυμνώνονται από την θεία Χάρη…


Άγιος Παϊσιος


https://amfoterodexios.blogspot.gr/2017/10/blog-post_508.html
 

O άνθρωπος που «έδεσε τα μάτια» στον Χριστό!

Απίστευτο συγκλονιστικό γεγονός στην κομμουνιστική Ρωσία του 1932- Το συνταρακτικό γεγονός που θα διηγηθούμε συνέβη στην περιοχή Narymsk της Ρωσίας, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Τόμσκ, το

1932 ή το 1933.

Στο μέρος αυτό είχαν εγκατασταθεί οικογένειες εξόριστες από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Κάποτε κάποιοι από τους εξορίστους έφτιαχναν ένα σταύλο για τα άλογα.
Αυτοί έδωσαν εντολή σε μία γυναίκα που ζούσε εκεί δίπλα, ονόματι Μαρία Ιβάνοβνα, να τους μαγειρεύει, ενώ οι ίδιοι τής έφερναν τα τρόφιμα που θα μαγείρευε.

Συνέχεια ανάγνωσης

 

ΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΓΑΠΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ … Καλούμε κλήρο και λαό, από όλη την Ελλάδα, σε λαοσύναξη στην Θεσσαλονίκη…!!! Διαδώστε και κοινοποιήστε το παντού..!!!