Η Πολιτική Διάσταση του Μαθήματος των Θρησκευτικών

Πανθρησκεία: Το κύριο μήνυμα του νέου μαθήματος των θρησκευτικών

 
της Ράνιας Γάτου
Έντονες διαστάσεις αρχίζει να παίρνει η προσπάθεια της πολιτείας να χειραγωγήσει την εκκλησία στο μάθημα των θρησκευτικών. Ήδη με επιστημονικά έγκυρο τρόπο έχει αποκαλυφθεί ο σχετικιστικός χαρακτήρας του μαθήματος που οδηγεί στην αποδόμηση όχι μόνον της ορθοδοξίας, αλλά και κάθε μορφής θρησκείας αντικαθιστώντας τη προτεραιότητα του πνευματικού με υλιστικούς συναισθηματισμούς που κάνουν τα παιδιά ικανά να λειτουργούν μόνο σαν καταναλωτές στις αγορές.
Όλα αυτά εξανάγκασαν τους γονείς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να εκδώσουν μια έκκληση προς την εκκλησιαστική ιεραρχία της Ελλάδος.
Κατόπιν αυτού έντονος παραμένει ο προβληματισμός για το αν τελικά και ποιος θα υποκύψει πρώτος σε αυτά τα πισώπλατα χτυπήματα εις βάρος της ανυπεράσπιστης νεολαίας. Ήδη μετά τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των φακέλων και την έκδοση στις 19 Ιουνίου 2017 των δύο υπουργικών αποφάσεων για το πρόγραμμα σπουδών για όλες τις τάξεις του σχολείου οι υποψίες έχουν γίνει πλέον ορατή γραπτή πραγματικότητα. Οι γονείς συνασπίζονται πανελληνίως δημιουργώντας ένα τείχος προστασίας γύρω από τους μικρούς μαθητές απαγορεύοντας να χρησιμοποιηθεί από ενδοτικά στοιχεία το σχολείο σε όργανo μακιαβελικής μηδενιστικής προπαγάνδας. Η πανελλήνια έκκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά σύνοδο φανερώνει τη βαρύτητα των μηνυμάτων και την κρισιμότητα των στιγμών.

Συνέχεια ανάγνωσης

 

Περί ιεροκατηγορίας ….

Ὅσοι κατηγοροῦν τήν Ἐκκλησία γιά τά λάθη τῶν ἐκπροσώπων της, μέ σκοπό δῆθεν νά βοηθήσουν γιά τήν διόρθωση, κάνουν μεγάλο λάθος.

 

Αὐτοί δέν ἀγαποῦν τήν Ἐκκλησία. Οὔτε, βέβαια τόν Χριστό. Τότε ἀγαπᾶμε τήν Ἐκκλησία, ὅταν μέ τήν προσευχή μας ἀγκαλιάζουμε κάθε μέλος της καί κάνομε ὅ,τι κάνει ὁ Χριστός. Θυσιαζόμαστε, ἀγρυπνοῦμε, κάνομε τό πᾶν, ὅπως ἐκεῖνος, ὁ ὁποῖος «τίς λοιδορίες δέν τίς ἀνταπέδιδε, καί ὅταν ἔπασχε δέν ἀπειλοῦσε» (Α΄ Πετρ. 2,23). 

 

Αγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

 

 

Γέροντας Γρηγόριος Καθηγούμενος Ι.Μ. Δοχειαρίου Αγίου Όρους: «Οι ηγέτες μας δεν ανέχονται να μυρίζουν θυμίαμα και κεριά»

«Λάβρος» κατά της νυν κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην πατρίδα μας , ο γέροντας Γρηγόριος ξεμπροστιάζει το σχέδιο αποχριστιανοπίησης των Ελλήνων , το οποίο τόσο μεθοδικά προωθείται εδώ και αρκετό διάστημα.  
Ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, μίλησε για το πώς αντιλαμβάνονται πολλοί μοναχοί και ιερείς στο Άγιο Όρος  την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.
«Οι ηγέτες μας δεν ανέχονται τίποτα που να  μυρίζει θυμίαμα και κεριά και αγωνίζονται συνειδητά εναντίον τους . Αγωνίζονται ενάντια στην ορθόδοξη  Εκκλησία και προσπαθούν να εξαλείψουν αυτό το «πρόβλημα» από τον δρόμο  τους. Αγωνίζονται απελπισμένα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σταυροί οπουδήποτε, να μην χτυπάνε οι καμπάνες και να μην ανάβουν  τα κεριά στις εκκλησιές. Στις παραλίες  να  υπάρχουν κοντά   εκκλησίες, αλλά  αυτές να  είναι γεμάτες με μπαρ και καφετέριες », λέει ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος.
Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση παίρνει «κακούς νόμους». Ο γέροντας δίνει το παράδειγμα ενός τέτοιου νόμου  στην Ελλάδα, ο οποίος  καταργεί το επίδομα για τις πολύτεκνες μητέρες  και περιορίζει την χρήση μετρητών.
«Τώρα θέλουν να περιορίσουν την κυκλοφορία των μετρητών. Σε λίγο οι πιστοί θα αγοράζουν κεριά στην εκκλησία με τραπεζική κάρτα; Θα δίνουν με  πλαστική κάρτα  ελεημοσύνη; Πολλοί σιωπούν επειδή φοβούνται να  μιλήσουν. Παντού έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικές μηχανές (POS)», λέει ο γέροντας.
Ο ηγούμενος  του μοναστηριού του Άθω πιστεύει ότι τα μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα με την ΕΕ είναι πάρα πολύ αρνητικά για τη χώρα.
«(Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) Έχοντας υποσχεθεί να μην υπογράψουν άλλα μνημόνια  με τους Ευρωπαίους πιστωτές, όχι μόνο υπέγραψε, αλλά  εξοργίζονται κιόλας όταν τους το υπενθυμίζουν. Φαίνεται ότι σκοπίμως επιβάλλουν τη φτώχεια και την απελπισία.  
Πριν, δεν κλειδαμπαρώναμε  το σπίτι με κλειδαριές . Έτσι τώρα κλειδαμπαρώνουμε τις  εκκλησίες, και οι πιστοί κλείνονται στα  σπίτια τους …Παλαιότερα  σε πολυσύχναστα μέρη ήταν αρκετό για κάποιον να φωνάξει «Χριστιανοί, Χριστιανοί » και έτρεχαν όλοι . Τώρα … κανείς. Τώρα όλοι  κουνάνε  το κεφάλι τους με φόβο, έτσι ώστε να μην πιστεύουν οι υπόλοιποι ότι είναι Χριστιανοί» , δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος.
Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι πολλές πληροφορίες παρουσιάζονται με παραμορφωμένη μορφή και αυτό επηρεάζει αρνητικά το κοινό σε ότι έχει σχέση με πολλά πράγματα και φυσικά ότι αφορά την εκκλησία  .
Αλήθεια είναι ότι πολλοί «αξιωματούχοι » της κυβέρνησης δεν ανέχονται ούτε την παρουσία χριστιανών και πολλοί μάλιστα έχουν ξεκινήσει και «διώξεις» εναντίον τους με έμμεσο τρόπο .
Η αθεΐα είναι η νέα θρησκεία της εποχής μας και  προωθείται από την νέα τάξη πραγμάτων  και τους αντιπροσώπους  της εντός του ελληνικού χώρου.
Αυτό είναι άλλωστε και το διακύβευμα όλης αυτής της οικονομικής λαίλαπας που σαρώνει την Ελλάδα από το 2009 έως και σήμερα.
Μας θέλουν φτωχούς και απελπισμένους για να «ξεριζώσουν» την ορθοδοξία  μέσα από τον κάθε Έλληνα και την Ελληνίδα ξεχωριστά , αλλά όπως και στο μακρινό παρελθόν έτσι και σήμερα δεν πρόκειται να  πετύχουν..τίποτα απολύτως και το μόνο που  θα επέλθει είναι το εντελώς αντίθετο…. αποτέλεσμα .
 

Η χριστιανική πίστη μας απαγορεύει να είμαστε κατάσκοποι των αμαρτιών των άλλων

Η χριστιανική πίστη μας απαγορεύει να είμαστε κατάσκοποι των αμαρτιών των άλλων και επιτάσσει να είμαστε αυστηροί και αμείλικτοι κριτές των δικών μας αμαρτιών.
Ο ασθενής που βρίσκεται στο νοσοκομείο μεριμνά για τη δική του ασθένεια και δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε το χρόνο να ελέγξει τους άλλους ασθενείς ή να χλευάσει την ασθένειά τους.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

https://proskynitis.blogspot.gr/2017/09/blog-post_12.html

 

Έστω και μηχανικά…

Φωτογραφία της Fotini Boubouli.

«Όταν η προσευχή συμβαίνει, μερικές φορές να γίνεται χωρίς προσοχή και μηχανικά, μην απογοητεύεσθε.

Την ώρα της προσευχής με το όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού αγιάζεται ακόμη και το στόμα μας!»

 
~ Στάρετς Βαρσανούφιος
https://amfoterodexios.blogspot.gr/2017/09/blog-post_276.html