Αυτός είναι ο Τρικαλινός καθηγητής που «τρέλανε» τον Guardian με το πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε μαθητές


«Τα Τρίκαλα καινοτομούν», «τα Τρίκαλα ο πρώτος δήμος με free wifi από το 2004», «τα smart Trikala είναι εδώ»,
«το λεωφορείο χωρίς οδηγό ”παρκάρει” στα Τρίκαλα». Τα τελευταία χρόνια αυτή η θεσσαλική πόλη έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, και όχι άδικα. Έγινε «έξυπνη πόλη», κάνοντας τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη.

Πρόσφατα, ο Guardian αποθέωσε τα Τρίκαλα, με ένα αφιέρωμα για την πόλη, που είναι πλέον παράδειγμα προς μίμηση. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στο ρεπορτάζ και στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής που εφαρμόζεται στα σχολεία της πόλης.

«Τα Τρίκαλα είναι η μοναδική ελληνική πόλη που προμηθεύει τους μαθητές των -120- σχολείων με Lego και ρομποτικά κιτ Rasberty Pi, μέσω του e-Trikala, της αμιγώς δημοτικής εταιρίας που ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό να χρηματοδοτεί την τοπική καινοτομία», έγραφε ο Guardian.

Και μίλησε με τον εκπαιδευτικό που έστησε την… ομάδα που κερδίζει, τον καθηγητή Πληροφορικής, Βασίλη Σπάχο από το 7ο Λύκειο Τρικάλων. Είναι ο υπεύθυνος για το εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής και ο άνθρωπος που βοήθησε τα παιδιά να διακριθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η HuffPost Greece μίλησε με τον κ. Σπάχο για τα επιτεύγματα των παιδιών αυτών, τους ορίζοντες που τους ανοίγει η εκπαιδευτική ρομποτική στη μάθηση αλλά και πόσο εύκολο είναι να μπει η εκπαιδευτική ρομποτική σε κάθε σχολείο της χώρας.

 

 

ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ… Εμφυτεύουν μικροτσίπ για όλες τις δουλειές

Εμφυτεύουν μικροτσίπ για όλες τις δουλειές
Η τεχνολογία έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας και πλέον η καθημερινότητά μας βασίζεται στις μαγνητικές και ηλεκτρονικές διαδράσεις συσκευών και κυκλωμάτων που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις εργασίες και στις ασχολίες μας.

Wi-Fi, Bluetooth, NFC, όλα τα πρωτόκολλα χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση του χρήστη, διαβιβάζοντας ψηφιακά τα καθημερινά του «μικρο-αιτήματα». Για παράδειγμα, το NFC (Near Field Communication – Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου) που πλέον υποστηρίζουν όλα τα σύγχρονα smartphones σάς επιτρέπει να πληρώνετε με το κινητό σας ή να ελέγχετε τις γύρω σας συμβατές συσκευές. Ως γνωστόν, το smartphone πλέον χρησιμοποιείται για αμέτρητες χρήσεις τέτοιου είδους. Τώρα, σκεφθείτε μια υλοποίηση, όπου δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιείτε το κινητό σας…

NFC, η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα κινητά, αλλά και... τα εμφυτεύματα
NFC, η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα κινητά, αλλά και… τα εμφυτεύματα

Σουηδοί, οι φίλοι της τεχνολογίας

Στη Σουηδία, παραπάνω από 3.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με… μικροτσίπ. Έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και μπορεί να είναι το κλειδί για δεκάδες εφαρμογές της καθημερινότητάς σας. Ένα μικροτσίπ κάτω από το δέρμα μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση κλειδιών, πιστωτικής κάρτας, αλλά και εισιτηρίων για το τρένο.

Μπορεί να μοιάζει με οργουελικός εφιάλτης, όμως στη Σουηδία αποτελεί πραγματικότητα για το ολοένα και αυξανόμενο κοινό, που προτιμά να ζει με μεγαλύτερες ανέσεις, παρά να ανησυχεί για πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικότητάς του.

Τα πρώτα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν το 2015 στη Σουηδία, αλλά και σε άλλες χώρες. Οι Σουηδοί πλέον δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο τομέα, με τους πολίτες να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις νέες τεχνολογίες και να διατίθενται να μοιράζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες, ως μέρος μιας κοινωνίας που λειτουργεί με διαφάνεια.

Μπορούν να αποθηκεύσουν εισιτήρια τρένων, κωδικούς εισόδου, πληροφορίες για αυτόματους πωλητές και άλλαΜια γυναίκα από τη Σουηδία, η Ulrika Celsing έχει ένα μικροτσίπ στο χέρι της , το οποίο έχει αντικαταστήσει την κάρτα της για το γυμναστήριο, αλλά και το κλειδί για το γραφείο της. Η 28χρονη περνά το χέρι της κοντά σε ένα μικρό κουτί και πληκτρολογεί τον κωδικό της για να εισέλθει στον χώρο εργασίας της.

Η κρατική σιδηροδρομική υπηρεσία SJ ξεκίνησε να σκανάρει τα βιομετρικά τσιπ στα χέρια των επιβατών πριν από περίπου έναν χρόνο. Γύρω στους 130 ανθρώπους χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να πληρώνουν το εισιτήριό τους.

Η χώρα, που έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια, δείχνει ιδιαίτερα «άνετη» με τον διαμοιρασμό προσωπικών πληροφοριών, το οποίο σίγουρα βοήθησε στην ευρύτερη διείσδυση του μικροτσίπ.

 

Μαζέψτε τους…καλόγερους!

Κείμενο: Μοναχός Επιφάνιος

Εικονογράφηση: Νίκος Κούρτης

Τώρα που φεύγει ο χειμώνας,πρασινίζει η φύση και ανθίζουν οι αμυγδαλιές, ελάτε μαζί μας, ακολουθήστε μας, πάμε να μαζέψουμε χόρτα. Μια εικόνα που τείνει να ξεχαστεί και τη συναντάμε ακόμη και στην επαρχία σπάνια. Παλαιότερα, μόλις έλιωναν τα χιόνια και σταματούσαν οι βροχές, με την πρώτη εμφάνιση των χόρτων, έβγαιναν οι νοικοκυρές σε κήπους και χωράφια να μαζέψουν για το μαγείρεμα. Λάπαθα, μάραθα, μολόχες, οβριές, ρεπανίδες, ζοχούς, παπαρούνες, μυρώνια, ραδίκια, καυκαλήθρες, αγριόσκορδα, σπαράγγια, ακόμη και το περδικονύχι, που σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος το λένε καλόγηρο.

Χόρτα παράξενα, χόρτα ιδιόμορφα, χόρτα παρεξηγημένα, χόρτα άγνωστα πλέον σε εμάς, με πολλές ιδιότητες, ακόμη και φαρμακευτικές. Το αγριοράδικο, με την επιστημονική ονομασία «τάραξον», είναι ισχυρό διουρητικό, μειώνει την ποσότητα των υγρών στο σώμα, αλλά παράλληλα αυξάνει το κάλιο στον οργανισμό μας σε αντίθεση με πολλά διουρητικά φάρμακα τα οποία, απομακρύνοντας τα υγρά, συμπαρασύρουν και το κάλιο. Οι σοφές γιαγιάδες μας γνώριζαν όλα αυτά τα χόρτα και τα ξεχώριζαν σε κατηγορίες. Δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν επιστημονικά, όμως γνώριζαν την αξία τους και έκαναν συνδυασμούς την ώρα της συλλογής, ανάλογα με τον προορισμό των χόρτων, εάν για παράδειγμα προορίζονταν για φαγητό ή για πίτες ή για φαρμακευτική ανάγκη. Μαζεύοντας τσουκνίδες, γνώριζαν ότι μπορούσαν να τις κάνουν τσιγαριστές, συλλέγοντας μαζί αγριόπρασα και μάραθα είχαν τα υλικά για την τσουκνιδόπιτα. Σκόρδα, σπαράγγια, λίγα μυρώνια και ελάχιστες ξινήθρες μαζί με αυγά μάς κάνουν τις ομελέτες καταπληκτικές!

Ρωτήστε τις γιαγιάδες, ακουλουθήστε τες για να δείτε πώς μαζεύουν χόρτα, μη χαθεί αυτή η πολύτιμη γνώση. Και όσοι μένετε στις πόλεις, στη λαϊκή της περιοχής σας, βρείτε τους πράσινους πάγκους, τις προκομμένες χορταρούδες και «μαζέψτε» χόρτα από εκεί. Ζητήστε, ρωτήστε, η ζήτηση διαμορφώνει την προσφορά.

Χόρτα εαρινά, τσιγαριστά

http://www.kathimerini.gr/961768/article/gastronomos/gastronomia/mazeyte-toyskalogeroys

 

Στη Κανάγκα του Κονγκό χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας. Εμείς γίναμε «λαπάδες» … Δυστυχώς.

Η καθημερινότητα της ελληνορθόδοξης ιεραποστολής στην Κανάγκα του Κονγκό, μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση με χιλιάδες θύματα.

Φωτογραφία του Pavlos Tripodakis Filmography.


«Ο κ. Μαρκούδης μετά από μια σειρά ερωτήσεων που μου έκανε κάλυψε στην κυριολεξία τα πάντα, από το πως έφυγα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι και το σήμερα. Κατέθεσα την καρδιά μου επί μια ώρα για όλον τον κόσμο, για όλους εσάς και φυσικά για τα παιδιά της Αφρικής στα οποία είναι αφιερωμένη η ταινία…»

Pavlos Tripodakis Filmography
 

Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα;

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- Κάνε το δικό σου σχέδιο!
Ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες προετοιμασίας για την κατάλληλη αντιμετώπιση μιας καταστροφής
 

«Με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαν να κάνεις επίκληση στο Διάβολο»

Έλον Μασκ (ιδρυτής της Tesla και της SpaceX):

«Με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαν να κάνεις επίκληση στο Διάβολο»

Αποτέλεσμα εικόνας για τεχνητη νοημοσυνη

Για άλλη μια φορά ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της Space X, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα, αυτή τη φορά, μιλώντας στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εμπιστεύεστε αυτόν τον υπολογιστή;», ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί κάποτε να μετατραπεί σε «αθάνατο δικτάτορα».
Έχοντας άμεση πρόσβαση στην παραμικρή πληροφορία για κάθε
άνθρωπο του πλανήτη και μπορώντας να κάνει εκατομμύρια υπολογισμούς σε κλάσμα του δευτερολέπτου και να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, η τεχνητή νοημοσύνη ίσως κάποτε είναι σε θέση όχι μόνο να ελέγχει την παγκόσμια οικονομία και τα οπλικά συστήματα, αλλά τελικά να ενδυθεί τον μανδύα του διδάκτορα – και μάλιστα του αθάνατου, αφού δεν θα πεθαίνει.
Αυτό το σκοτεινό σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Μασκ, αν οι έρευνες για την τεχνητή νοημοσύνη δεν τεθούν έγκαιρα υπό έλεγχο και ρυθμιστική εποπτεία.
«Κατευθυνόμαστε ταχέως προς μια ψηφιακή υπερνοημοσύνη που θα υπερβαίνει κατά πολύ οποιονδήποτε άνθρωπο», δήλωσε ο Μασκ και προειδοποίησε ότι «αν μια εταιρεία ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων καταφέρει να αναπτύξει θεϊκή ψηφιακή υπερνοημοσύνη, θα κυριαρχήσει στον κόσμο». «Τουλάχιστον όταν υπάρχει ένας κακός δικτάτορας, είναι ένας άνθρωπος που κάποτε θα πεθάνει.
Όμως για την τεχνητή νοημοσύνη δεν υπάρχει θάνατος. Μπορεί να ζει για πάντα και έτσι θα υπάρχει ένας αθάνατος δικτάτορας από τον οποίο δεν θα μπορούμε ποτέ να ξεφύγουμε», πρόσθεσε.
«Αν η τεχνητή νοημοσύνη έχει ένα στόχο και η ανθρωπότητα απλώς συμβαίνει να παρεμβάλλεται σε αυτόν, θα καταστρέψει την ανθρωπότητα σαν κάτι φυσικό, χωρίς καν να το σκεφτεί», ανέφερε ο Μασκ. «Είναι σαν να φτιάχνουμε ένα δρόμο και ένα μυρμήγκι συμβεί να βρεθεί στο δρόμο μας. Δεν μισούμε τα μυρμήγκια, απλώς φτιάχνουμε ένα δρόμο. Κι, έτσι, αντίο μυρμήγκι…».
Ήδη από το 2014 ο Μασκ έχει αποκαλέσει την τεχνητή νοημοσύνη «τη σοβαρότερη απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας». Μεταξύ άλλων, έχει δηλώσει ότι «αποτελεί άπειρα μεγαλύτερη απειλή από ό,τι η Βόρεια Κορέα» και ότι «η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαν να κάνεις επίκληση στο Διάβολο». Επίσης έχει εκφράσει φόβους ότι εξαιτίας της θα πυροδοτηθεί ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος.

Ο Μασκ πλήρωσε τα έξοδα για να προβάλλεται δωρεάν το ντοκιμαντέρ «Do you trust this computer?» μέσα στο σαββατοκύριακο, ώστε να μπορεί να το δει όποιος θέλει ελεύθερα. Σπεύσατε!

Πηγή: CNNID-on’t renounce my freedom
www.tideon.org