Σημεία των έσχατων καιρών

  (Π. Σεραφείμ Ρόουζ)

Ο π. Σεραφείµ, στην τελευταία διάλεξή του, «Βιώνοντας την Ορθόδοξη παγκόσμια
άποψη», που έδωσε στο Θερινό Προσκύνημα το 1982, µόνο τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, μίλησε πάλι για τα σημεία του τέλους του κόσμου:
~ «Η ανωμαλία του κόσμου. Ποτέ δεν έχουν γίνει βεβαίως αποδεκτές τέτοιες παράξενες και αφύσικες εκδηλώσεις και συμπεριφορές όπως στις ημέρες µας. Εξετάστε µόνο τον κόσμο γύρω σας: τι υπάρχει στις εφημερίδες, ποιο είδος κινηματογράφου παίζεται, τι δείχνει η τηλεόραση, τι σκέφτονται οι άνθρωποι ότι είναι ενδιαφέρον και με τι
διασκεδάζουν, με τι γελούν: είναι τελείως αλλόκοτο. Και υπάρχουν άνθρωποι που
σκόπιμα προάγουν κάτι τέτοιο, φυσικά για οικονομικό τους όφελος, και επειδή αυτό είναι
µόδα, επειδή υπάρχει ένας διεστραµµένος πόθος για αυτού του είδους τα
πράγματα.
~ Οι πόλεμοι και οι φήμες για πολέμους, ο καθένας τους όλο και πιο ψυχρός και
ανελέητος από όσους έχουν προηγηθεί, και όλα αυτά να επισκιάζονται από την απειλή
του αδιανόητου παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, ο οποίος θα µπορούσε να αρχίσει από
µακριά με την αφή ενός κουμπιού.
~ Η αυξανόμενη συγκέντρωση πληροφοριών και ο έλεγχος του ατόμου…
~ Εκ νέου, ο πολλαπλασιασµός ψευδών Χριστών και ψευδών Αντιχρίστων.
~ Η αληθινά παράξενη ανταπόκριση στη νέα ταινία που ο καθένας στην Αμερική µιλά για
αυτήν και τη βλέπει: τον Ε. Τ. που κυριολεκτικά έχει αναγκάσει εκατοµµύρια, φαινομενικά κανονικούς, ανθρώπους να εκφράσουν τη στοργή και την αγάπη τους για τον ήρωα, ένα “λυτρωτή” από το διάστημα, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένας δαίμονας – µία προφανής προετοιμασία για τη λατρεία του επερχόμενου Αντιχρίστου.
Θα µπορούσα να συνεχίσω με λεπτομέρειες σαν κι αυτήν αλλά ο σκοπός µου δεν
είναι να σας φοβίσω, αλλά να σας ενημερώσω για αυτό που συμβαίνει γύρω µας. Είναι
πράγματι πιο αργά από ότι σκεφτόμαστε: η Αποκάλυψη είναι τώρα! Και πόσο τραγικό
είναι να βλέπεις Χριστιανούς, και προπάντων Ορθόδοξους νέους, με αυτή την ανυπολόγιστη τραγωδία να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, να σκέφτονται ότι µπορούν να συνεχίσουν ότι λογίζεται σαν “κανονική ζωή” σε αυτά τα φοβερά χρόνια, συµµετέχοντας πλήρως στις ιδιοτροπίες αυτής της ανόητης, αυτό-λατρευόµενης γενιάς, τελείως απληροφόρητης ότι ο παράδεισος των ανοήτων που ζούμε είναι έτοιμος να συντριβεί, (γενιάς) απολύτως απροετοίμαστης για την απελπιστική εποχή που βρίσκεται ακριβώς µπροστά µας. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα ερώτημα, να είσαι “καλός” ή ένας “φτωχός” Ορθόδοξος Χριστιανός. Η ερώτηση τώρα είναι: «η πίστη µας θα ζήσει παρ’ όλα αυτά»;
από το βιβλίο: «Π. Σεραφείμ Ρόουζ, η ζωή και τα έργα του, τόμος Γ», (Μυριόβιβλος, Α έκδοση).

 

 

Ἱερά Μονή Αγίας Σκέπης στη Γαλλία

Η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε το 1984 και εγκαταστάθηκε αρχικά στους πρόποδες των Άλπεων (Vercors) δίπλα στην Γκερνόμπλ και αργότερα στη Νότια Γαλλία, 40 χιλιόμετρα απο την Αβινιόν. Συγκροτεί μια αδελφότητα 15 μοναζουσών. Πνευματικός τους πατέρας ήταν ο μακαριστός  Αρχιμανδρίτης Πλακίδας Deseille, αδελφός της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας, γνωστός στη Γαλλία και την Ελλάδα για τα θεολογικά του έργα περί πνευματικής ζωής και ιστορίας του μοναχισμού. Οι αδελφές κατάγονται από επτά διαφορετικές χώρες: Γερμανία, Βραζιλία, Κύπρο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελβετία και Εσθονία. Μοναστήρι Γαλλία Μοναστήρι Γαλλία Μοναστήρι Γαλλία Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Ιερά Μονή ήταν ανέκαθεν τόπος συνεχούς ανταλλαγής μεταξύ των Κελτών και των Ελλήνων, ανταλλαγή η οποία ξεκίνησε από την εποχή των Φωκαέων.

Μέχρι σήμερα ακόμα η περιοχή αυτή διακρίνεται για τη σημαντική παρουσία ορθόδοξου λαού. Όταν εγκαταστάθηκαν οι μοναχές σ’ αυτή την περιοχή, τα κτίρια του αγροκτήματος που θ’ αποτελούσαν τη Μονή δεν ήταν παρά μόνο στάβλοι και υπόστεγα. Η ιστορία του αγροκτήματος αποκαλύπτει ότι επρόκειτο για αρχαία αγροικία, η οποία ανήκε από τον δωδέκατο μέχρι τον δέκατον όγδοο αιώνα σ’ ένα μοναστήρι ρωμαιοκαθολικού μοναχικού τάγματος. Άρχισαν εκτενή έργα αναπαλαιώσεως με κύριο μέλημα να γίνεται χρήση των τοπικών παραδοσιακών τεχνικών, ώστε ν’ αποκατασταθεί στο παλαιό αυτό κτίσμα η προηγούμενή του ομορφιά και αρμονία μέσα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Το έργο αυτό είναι μακροχρόνιο και δύσκολο, διότι η Μονή διαθέτει λιγοστά και πενιχρά μέσα για ν’ ανταποκριθεί και μάλιστα σε μια χώρα, όπου η Ορθοδοξία περιλαμβάνει μόλις το 0,3% του πληθυσμού.

Η πρώτη εκκλησία της Μονής, αφιερωμένη στην Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, προστάτιδα της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας, όπου υπάρχει ένα αξιόλογο λείψανό της, βρίσκεται στο παλιό κελάρι του αγροκτήματος, αλλά είναι υπερβολικά μικρή, διότι οι πιστοί πληθαίνουν με την πάροδο του χρόνου. Τις ημέρες των εορτών, οι μοναχές προσφέρουν τράπεζα (γεύμα) σε περισσότερα από εκατό άτομα. Πρόσφατα μια συνάντηση των ορθοδόξων ενοριών της Νοτίου Γαλλίας συγκέντρωσε τριακόσιους πιστούς. Εδώ και δέκα χρόνια, πολλά άτομα έχουν μεταστραφεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στη Μονή Αγίας Σκέπης. Κτίσθηκε για το λόγο αυτό ένα βαπτιστήριο.

Η έκταση του αγροκτήματος είναι 600 στρέμματα, εκ των οποίων τα 400 είναι δάση και τα υπόλοιπα 200 καλλιέργειες. Σ’ αυτή τη βλάστηση μεσογειακού τύπου, οι καλλιέργειες γίνονται με τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η τροφή όσων ζουν στη Μονή και όσων φιλοξενούνται σ’ αυτήν, με τρόπο επίσης ώστε γίνεται μαρτυρία για τον κόπο των ανθρώπων που προσπαθούν να σέβονται και να διαφυλάττουν τη δημιουργία.

Οι μοναχές μεταποιούν τα φρούτα σε μαρμελάδες, χυμούς, κρασί κτλ. Με όλη αυτή την αδιάκοπη εργασία αποκτούν σιγά σιγά την εκτίμηση όσων ζουν εκεί κοντά οι οποίοι συγκινούνται βλέποντας πως εργάζονται οι μοναχές. Κάθε χρόνο διοργανώνεται σεμινάριο με ομιλητές ειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και συμμετέχουν πολυάριθμοι άνθρωποι της γύρω περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να βλέπουν διαμέσου της ζωής της Μονής, την Εκκλησία να είναι παρούσα στις απασχολήσεις και τις υποχρεώσεις τους. Η Μονή έχει αναλάβει επίσης ένα σημαντικό έργο διδασκαλίας διοργανώνοντας μαθήματα ορθόδοξης θεολογίας για τους νεοφώτιστους πιστούς και για όσους ενδιαφέρονται για την Ορθοδοξία. Επίσης, κάθε καλοκαίρι, μια ομάδα, όλο και μεγαλύτερη, μαζεύεται για να κατασκηνώσει στο δάσος του αγροκτήματος στο Σολάν.

 

Αφιερώστε 30′ και δείτε..

Μια Ελληνίδα μοναχή ,η αδελφή Νεκταρία , στην Ινδία που σώζει παιδιά φτωχά κι ορφανά..τα σπουδάζει και πολλα απο αυτά απέκτησαν πτυχία..έκαναν μεταπτυχιακά και τώρα προσφέρουν διδάσκοντας τη βοήθειά τους!
Η αδελφή Νεκταρία εδώ και 25 χρόνια αγωνίζεται για τις ζωές των κοριτσιών -αλλά και κάθε ορφανού- στο Μπακεσουάρ της Ινδίας.
 

Τα μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά, τα μικρά παιδιά
που κρατούνε στο χέρι τους
σαν το μύλο το χάρτινο
τις ελπίδες μας

Τα μικρά παιδιά, τα μικρά παιδιά
που μπερδεύουν τα λόγια τους
που μιλούν με νοήματα
στα παιχνίδια τους

Μες σε κήπους και χώματα
με λουλούδια ή λάσπη
έναν κόσμο ζουν τα μικρά
τον πιο όμορφο

Τα μικρά παιδιά τα μικρά παιδιά
που κρατούνε στο χέρι τους
σαν το μύλο το χάρτινο
τις ελπίδες μας

Ένα φύλλο ή μια μέλισσα
ένα τόπι ή μια βέργα
γίνουνται αυτοκίνητα χαρά
κόσμου ζωή

Τα μικρά παιδιά τα μικρά παιδιά
που κρατούνε στο χέρι τους
σαν το μύλο το χάρτινο
τις ελπίδες μας

Δυο κουτιά σπίρτα γίνηκαν
ο σταθμός και τα τρένα
που μπορούνε να φτάσουνε
ως την άκρη της γης

Τα μικρά παιδιά, τα μικρά παιδιά
που κρατούνε στο χέρι τους
σαν το μύλο το χάρτινο
τις ελπίδες μας

 

 

ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ – ΣΛΑΒΟΝΙΣΤΙ

Στιγμιότυπα από τήν ευχαριστεία στο πανηγυρικό τραπέζι τής 24ης ‘Απριλίου 2016 (Παλαιό ημερολόγιο) στην Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους. Συνέπεσε η επέτειος της ενθρονίσεως (Είκοσι χρόνια μετά την ενθρόνηση) τού Καθηγουμένου Γεροντα Αμβροσίου.